Jag har under de senaste veckorna läst om flertalet bloggplatser och annat som blivit hackade och användarna har fått sina e-postadresser spridda till höger och vänster. Det finns naturligtvis massor av lurifaxar som finns därute och det var troligtvis inte den sista gången ett hack-försök på valfri sida kommer att hända. Däremot så finns det en sak som man själv kan göra, och det är att se till att man har ett riktigt säkert lösenord som inte någon på något sätt kan lista ut.

Ett sådant lösenord skall ju helst innehålla några specialtecken såsom !”_-@£ och liknande. Problemet, i alla fall för mig, har alltid varit att man aldrig någonsin kan komma ihåg ett sådant lösenord. Jag och kompis klurade på detta och har nu lanserat smartpw.com.

Det som SmartPW gör är att den precis som en vanlig password-generator som det finns tusentals av på webben men med en skillnad, att du kan återfå ditt lösenord. Inte genom att det sparas någonstans hos oss utan genom att du har ett system för de webbplatser du besöker. Man har ett vanligt lösenord som man alltid använt, typ Anders78 som alla som heter Anders och är födda 1978 har, sedan har du något som du kan koppla till den webbplatsen du skall besöka, kanske är det första två bokstäverna plus sista två bokstäverna eller så är det dom första tre bokstäverna kanske. Det kan vara vilket system som helst, det enda viktiga är att du vet vilket system du har. För om du har ett system och ditt standardlösenord så kan du när som helst gå tillbaka till Smart Password Generator och skriva in ditt standardlösenord och bokstäverna enligt systemet så får du fram ditt lösenord igen.

Så nu hoppas jag att detta lilla bidrag sätter lite mer käppar i hjulen för svindlarna och att de i allafall inte kan gissa sig till vilket lösenord du har på respektive webbplats.

Den är i sin startlinda för tillfället och den skall filas på, utöver det så klurar vi på en iPhoneapp och en Androidapp så man enkelt kan komma åt det hela från telefonen också.

Testa och kom gärna med feedback: Smart Password Generator