Såhär dagen efter terrordåden i Norge. Precis hemkommen från en semesterresa jag gjort med min familj och goda vänner till Orsa. Igår slogs jag faktiskt för första gången av kraften av sociala medier när jag mer eller mindre lajv satt och kunde läsa om vad som hände, både i Oslo och på Utöya, för att 30-60 minuter senare höra det i radio eller se det på TV. Trots att jag nog är att betrakta som en newbie bland sociala medier så kunde jag läsa, förstå och få informationen väldigt snabbt och det är en del av anledningen till att sociala medier är intressant för mig. Ett annat fenomen var hur många andra, inklusive mig själv, direkt tänkte Al Qaida när man hörde om nyheterna. Det har vart ett väldigt liv om detta på de sociala medierna men jag tycker egentligen inte det är så konstigt. Al Qaida står för de senaste årens mest kända terrorattentat och det är också anledningen till att väldigt många associerar terror med Al Qaida och så långt är det rätt, Al Qaida utför till mångt och mycket terrorattentat. Därmed inte sagt att dom står för alla terrorattentat och enligt Europol så var det under förra året 249 inrapporterade terrorattentat i Europa varav 3 utfördes av muslimska terrorister, medan radikala vänsteranhängare och anarkister stod för 45 terroristattentat. Detta visar att man borde enligt statistiken var betydligt mer orolig för radikala vänsteranhängare eller anarkister. Ändå var det inte dessa som jag och många andra tänkte på när man hörde om det tragiska som hänt och med tanke på att det i detta fallet var en högerextrem som verkar vara skyldig så är nog det vi skall vara mest oroliga för våra egna extremister, extremhöger eller extremvänster. Jag hoppas att jag inte behöver läsa om något såhär tragiskt igen men när det händer skall jag försöka att tänka lite annorlunda. Hela Europols rapport finns att läsa här.

Jag var en av dom 4000+ som började följa @kjetilvevle som var med ute på Utöya och fick se han öka från 1200 följare till 2800 följare på 10 sekunder för att sedan öka ännu mer. Det var inte den biten som var intressant med den behövs för att visa hur oerhört starkt sociala medier är idag.

Till sist så går alla kondoleanser till de i Norge som har mist sitt barn, sin syster, sin bror eller sin förälder. Blir imponerad och stolt över att bo granne med er och ser er politiska ledning som en förebild i många delar. Ett tack till journalister och annat mediefolk som klätt om från badshorts och grillvantar till kavaj för att rapportera vad som händer, oavsett vad jag eller andra tycker om kvaliteten på det som skickas ut i media. #kudos