Det här med versionshantering har fram tills idag vart mig onödigt, även minutiösa backuper har vart mig överflödigt. Jag har i mer än ett års tid vart ganska noggrann med backup, det har dagligen tagits tre backuper från mina viktiga data till tre olika ställen. En backup har gått till mitt NAS, en annan har gått till min backupmapp på min server och den tredje har via olika vägar gått till molnet. Men idag hände det, det som inte får hända. En kille som jobbar med samma projekt som jag hade tankat upp kopior från sin lokala installation på kundens server, med andra ord arbetet med en kopia han hade på sin disk och sedan laddat upp den.

Problemet var egentligen inte att han arbetade på samma webbplats som jag, vi vet att det är några stycken som arbetar med olika saker på samma projekt och då borde man hela tiden arbeta med en färsk kopia. Sagt och gjort så drar jag ner hela den aktuella webbplatsen till min disk och skriver därmed över de filerna jag har där alla mina uppdateringar finns. Inser försent att en av de andra har laddat upp en vecka gamla filer som således skriver över alla mina ändringar medan jag laddar ner ”det senaste”. Jag har i alla andra arbeten alltid använt SVN och revisionskontroll för att skydda mig mot liknande missöden även om just detta inte funnits med i något scenario innan. Som tur var hittade jag en kopia av iallafall en tredjedel av arbetet vilket tillslut gick att återupprätta så att jag inte behövde göra om alla timmar igen. Efter fyra timmar var jag nästan tillbaka i gamla spår och kan förhoppningsvis hinna i tid till deadline igen.

SVN är med andra ord ett riktigt bra verktyg om man använder det rätt och det ger dig möjlighet att backa stegvis ifall du eller någon annan gör bort sig. Så ett tips till alla som håller på med ett arbete med kod eller on-page överhuvudtaget, använd ett system för revisionshantering för att slippa missöden som det jag gjort i dag.