En del av er som läser har säker kollat företagandet och vad jag har bakom mig där jag står idag. Ända sedan jag var 16 år och fick möjlighet till UF har det legat en liten entreprenör inom mig och gnagt, redan när jag var 16 så gnagde den såpass så att jag och min kollega byggde vidare på det UF-företaget vi hade startat. Men egentligen började det långt innan det har jag kommit underfund med. När jag var cirka 13 år så startade jag och min bästa vän, Per, vårt första företag. Man kanske kan inte kan kalla det företag för det var inget registrerat och vi betalade oerhört lite moms, ingenting alls om man skall vara nogräknad. Men jag kommer fortfarande ihåg känslan som jag hade i magen när vi fick låna min kompis pappas laserskrivare och skrev ut 300 kopior som reklam för det som i början på 90-talet hette HHS, Höviks Hjälp Service,

Vi knatade runt hela området där vi bodde och delade ut lappar i varenda brevlåda med namn, telefonnummer hem till mamma och pappa, och sen gick vi hem och väntade på att det skulle börja ringa. Och det gjorde det, inte så vi blev nerringda men vi fick ganska mycket jobb den sommaren och vi var oerhört seriösa i det arbete vi utförde. Fanns det ingen grästrimmer lånade jag mammas sax och klippte kanterna med, vi ville verkligen att våra kunder skulle blir riktigt nöjda med det vi gjorde.

Det var egentligen det första sommarjobbet som jag gjorde och man såg faktiskt våra reklamlappar lite här och var även senare under perioden då man växte upp. Inspirerade såhär i efterhand när jag tänker på det och det där med nöjda kunder har verkligen följt mig genom hela livet oavsett vilket jobb jag haft. Kundvård is the shit och jag vågar påstå att jag börjar bli ganska bra på det i dagsläget, kunna läsa av kunder och förstå kundens behov och därmed kunna tillfredsställa även en missnöjd kund, för det finns också oavsett vad du hittar på eller gör.

Jag börjar fundera på om en organisation som UF behöver supportrar som kan arbeta med unga människor i deras entreprenörskap  där man på något sätt kan hjälpa till? Om det finns det i Lerums kommun eller närliggande kommuner så hade jag faktiskt vart intresserad av att stå till tjänst. Jag har inte forskat i hur det ser ut på hemmafronten i kommunen men det skall jag göra. När vi körde vårt första UF-företag så hade jag en mentor som hette Urban och han var chef för Konsum-affären i Stenungsund där vi gick i skolan. Vårt första uppdrag var att göra en marknadsundersökning för hans företag för att han skulle kunna bemanna sina kassor och öppettider rätt så vi satt utanför konkurrenterna och räknade kunder från klockan 09.00 till 19.00 under ett antal dagar. En liten rolig parentes var att på ett utav ställena vi satt och räknade kunde, på BRA-Storlivs i Stenungsund, så kom ägaren ut och kastade ut oss för att vi satt på hans mark och störde så det slutade med att han tog den data vi samlat ihop och gick upp på sitt kontor. Eller ja, det slutade egentligen inte där för två timmar senare så var vi där med polisen och fick tillbaka pappren som han hade tagit och han fick be om ursäkt för att han betett sig som han gjort för att slippa anmälan. DET var en bra känsla när man som 16-åring fick hjälp och stöd av polisen för något man tyckte var orätt, en del av denna cred skall gå till Urban på Konsum som hjälpte oss genom hela den biten.

Men, det hade vart kul att kunna engagera sig i de ungas idéer och företagande eftersom jag själv såhär i efterhand inser att den perioden var den som verkligen satte prägeln i mitt liv på vad jag gör och skall göra. Jag har vart anställd i många år och haft olika chefspositioner inom försäljning och marknadsföring och haft ansvar för ett trettiotal personer under mig men ingenting går att jämföra med det egen-företagande som påbörjades igen under 2007 efter 10 års uppehåll från företagandet. Så UF, will you mary me?