billmateVid årsskiftet 2012/2013 blev jag kontaktad av Johan Lindberg som är VD på eFinance Nordic AB och det är dom som har utvecklat betaltjänsten billmate för webbutiker. eFinance Nordic är dotterbolag till Invoice Finance AB som tar hand om fakturor som vi har för kunder till oss när det gäller sökmotoroptimering och andra konsulttjänster och det var nog därför Johan hittade mig. Han ville träffas för att diskutera en ny betaltjänst för webbutiker som dom höll på att sätta upp och det är det som idag är billmate. Tyvärr blev mötet aldrig av och jag har inte riktigt koll på varför men det spelar ingen större roll, billmate har enligt vad jag kan läsa mig till utan att testat tjänsten redan blivit ett bra alternativ för oss e-handlare.

Sverige är ett fakturaland där många kunder väljer just faktura som betalsätt, det innebär inte att du bara behöver faktura men det är ett betalsätt du skall ha i din butik för att komma långt. Billmate erbjuder som ett antal andra leverantörer en helhetslösning med faktura, delbetalning, kort och direktbetalning för bank vilket gör att man slipper ha flera leverantörer av betalmedel om man vill hålla ner sin bokföring och enbart arbeta med en leverantör. Det finns som sagt andra leverantörer som gör samma sak, Klarna Checkout och Svea Webpay för att nämna några som också erbjuder helhetslösningar när det gäller betalmedel för oss e-handlare. Hos billmate behöver du visserligen ett eget inlösenavtal med en bank för att kort skall fungera men det är ingen jätteavancerad sak och det kan dom hjälpa till med, se bara till att du får en inlösare med bra priser och jämför med flera stycken för att hitta det bästa alternativet.

Tidigare så var Payson eller Klarna mitt standardsvar när e-handlare frågade mig om vilken betalningsslösning dom skall ha till sin butik men idag är Payson faktiskt ersatt med billmate. Anledning är inte att Payson har gjort bort sig (även om så är fallet) utan att billmate har en lösning som ger dig som e-handlare lägre kostnader och snabbare utbetalning än vad både Payson och Klarna levererar, en viktig sak när likviditeten inte är på topp vilket sällan är fallet när man är nystartad (eller någonsin efter det ;)). Nu har inte jag något konto hos billmate och jag har inte fått testa deras tjänst men det jag läst mig till verkar vara riktigt bra och det är kul. Vi behöver utmanare på flera olika ställen i e-handelsbranschen, uppstickare och nykomlingar med nya idéer, nya tankar och nya vinklar på de problem som alltid finns för oss e-handlare.

Skulle jag idag starta en ny butik och bortser från Klarna Checkout och deras grymma kassa och om jag inte vill binda upp mig med fasta avgifter utan ha en bra och enkel leverantör som kan ge mig en helhetslösning så är billmate mitt val. Jag hoppas jag och Johan får till det där mötet för jag har en känsla av att billmate kommer bli en viktig och betydelsefull partner för många e-handlare framöver, samtidigt som jag själv vill klämma lite på systemen och backend för att se hur det fungerar. Johan, skall vi ha en date? =)