KlarnaDet finns ju ett flertal företag som jobbar med att erbjuda oss e-handlare betalningslösningar så man själv slipper ta kreditupplysningar och risker. Två av dom som jag jobbat med är Klarna och Payson och här syftar jag då till fakturahanteringen som Payson erbjuder, inte deras kortlösning. Jag har hyllat Klarna tidigare utan att ha arbetat i Paysons fakturasystem men kan nu jämföra de två, så slipper du.

Tittar man på de olika integrationerna så funkar bägge bra, i de system jag klämt på dom så var båda tjänsterna väl integrerade både i butiken och i backoffice. Klarna har dock en fördel med sin adresshämtningsfunktion som i många system kan integreras helt vilket gör att kunden slipper skriva i sin adress och liknande. Tittar man på hanteringen i backoffice så är det jämt skägg, bägge systemen har så man kan aktivera fakturor direkt från backoffice utan att logga in på respektive tjänst, riktigt smidigt!

Payson faktura

Men det finns en fördel med Klarna som är oerhört stor, jag tycker den är helt grundläggande, och det är att man hos Klarna manuellt kan ändra i fakturan om det behövs. Om en kund har beställt 10 artiklar men bara 8 av dom finns i lager vill man ju kunna fakturera 8 artiklar och lägga dom andra 2 på restnotering för att kunna fakturera och skicka dom när dom finns i lager igen, alternativt makulera de detaljerna helt. Denna funktion finns inte i Payson utan där är det allt är inget, du kan inte ändra en order som en kund har lagt. Detta ger Payson en stor nackdel i mitt tycke och gör mer eller mindre att det endast går att använda om man säljer ett mycket litet antal artiklar som människor bara köper en åt gången av.

Det blir för bökigt för kunder att lägga en order till eller på annat sätt be kunden att göra merjobb för att det skall bli rätt i systemen, det gör man inte för då kommer kunden inte att handla. Väl medveten om att Paysonfaktura i första hand är tänkt som ett insteg för nya e-handlare så förlorar dom matchen för min del i och med att en så vital del som att kunna göra om en faktura saknas. Det är naturligtvis bra att det kommer in konkurrenter så att stora drakar som Klarna inte själva kan äga hela marknaden och prismässigt som ett insteg så är Payson prisvärt utan fasta avgifter.

Med detta som underlag kommer Barahandtag.se med stor sannolikhet att gå över till Klarna inom kort. Den historia vi har med Klarna från Kakadu Traders är riktigt bra och sedan vi förde in Klarna i butiken har vi haft noll nekade köp, en bra siffra enligt mig.

Tipset är med andra ord att köra Payson i början för att se om du får snurr på din butik och när det börjar flyta på och du märker av de nackdelarna som jag nämt ovan så är det dags att byta upp sig. Det finns ett par leverantörer till på fakturamarknaden, dessa har jag dock inte provat och kan inte uttala mig om. Ni som använt er av andra leverantörer än Klarna och Payson får gärna kommentera vad ni tycker, det går naturligtvis alldeles utmärkt att kommentera om de nämnda leverantörerna ovan med.