Läste igår att Urban Lindstedt hade sett att han under september månad hade 8% mobiltrafik på sin butik där han säljer yogamattor. Raskt efter detta hade Urban ringt till sin ebutiksleverantör och beställt en mobilanpassad e-butik, det fick mig att fundera över min egen syn på mobil e-handel och vad som kommer hända på den fronten.

Gjorde så samma kontroll på min butik och där var siffran 7,7% vilket är väldigt nära Urbans siffra. I min butik säljer jag, som de flesta av er vet, bland annat pälsmössor och väskor och jag tror mig ha en lite äldre målgrupp än resterande e-handlare som säljer kläder.

Jag tror att man kanske kan flytta en liten, liten del av sina avslut om man har en mobilanpassad e-butik men observera att det då handlar om att flytta, inte att öka. Med andra ord så tror jag inte att någon som försöker köpa en produkt struntar i det bara för att det inte finns en mobilanpassad butik. Orsaken är att det fortfarande är för plottrigt att skriva ner personnummer, namn, adress, mail och telefonnummer med dom små knapparna i telefonen. Det jag kan se skulle kunna hända, och siffrorna på min butik talar ganska tydligt åt det hållet,  det är att surfplattorna kan komma att ta en del marknad och faktiskt kunna öka försäljningen. Jag har provat att besöka min egen webbutik med surfplattor och jag kan konstatera att det fungerar bra utan en mobilanpassad e-butik.

De 7,7% som besökt min e-butik under september tror jag har landat där genom att de använt Google i sin mobiltelefon för att söka efter en produkt, jag tror dock inte att de har för avsikt att handla direkt utan dom söker mer information om en specifik produkt, kanske befinner dom sig i en fysisk butik och vill jämföra ett pris eller en produkt. Detta är undantaget surfplattorna där jag tror att folk faktiskt surfar runt på samma sätt som när man surfar runt på en dator. Men jag ser mobiltelefon och surfplattor som två helt olika kanaler och helt olika användningsområden. När det gäller surfplattan tror jag att folk kommer att använda den, och till stor del redan gör, på samma sätt som en dator och därför bör man som e-handlare prova och se till att sin e-butik fungerar bra även i surfplattorna, men det tror jag mer är en anpassning som skall göras på den befintliga e-butiken och inte genom att bygga en speciell e-butik för just det ändamålet.

Ni förstår säkert att jag inte direkt i eftermiddag kommer beställa en mobil anpassad butik utan vill ha mer siffror på hur det påverkar avslut. Hur ser ni andra på mobil ehandel, har ni infört, skall ni införa eller har ni samma tankegångar som jag?