Jag känner en djupt kriminell person. I alla fall om man skall tro svenska staten. Han heter Peder Molin och driver Handlavin.se där han förmedlar exklusiva viner från Österrike sedan ett antal år tillbaka. Den 19 mars i år (2014) kom en polispatrull till Peders palats och beslagtog över 20 vinpaket som skulle levereras till lika många kunder som uppskattar kvalitet och exklusivitet och tycker om den lilla extra kryddan i livet det innebär. Vi pratar alltså inte om någon person som säljer smuggelsprit till ungdomar från sin bil, vi pratar om en e-handlare som betalar svensk alkoholskatt, moms och följer de regler som finns när det gäller förmedling av alkohol i Sverige.

Riskerar fängelse mellan 6 månader och 6 år

Handlavin_logo_2014Jag är ingen jurist så jag skall inte uttala mig om det juridiska i det hela, men oavsett hur domen kommer att falla så är ju det som hänt helt galet. Tittar man på hur detta har gått till så verkar det onekligen vara så att Systembolaget och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO (varför finns den ens?) är dom som ligger bakom det hela och läser man Peders post om besöken på Handlavin.se så är det svårt att få det till något annat. Jag tycker det är riktigt illa när ett svenskt företag med ett statligt monopol engagerar sig i att sänka småföretagare och e-handlare som inte har någonting alls med försäljning av alkohol till unga att göra. För det är väl därför vi har detta monopol i Sverige?

Tittar man på och jämför försäljningen till unga, även langning inkluderat så är jag helt säker på att 0% av försäljningen på Handlavin.se har gått till unga, hur stor del av försäljningen på Systembolaget tror ni når unga? 5%? Mer? Mindre? Ingen aning men det är långt över 0% iallafall, det kan vi vara helt säkra på.

systembolagetSystembolaget själva har naturligtvis genomfört egna undersökningar och forskat i vad som skulle hända om Sverige släppte det monopol som Systembolaget har. Och naturligtvis pekar dessa undersökningar åt att det skulle påverka folkhälsan negativt, annars hade naturligtvis aldrig undersökningen publicerats av företaget. Därmed inte sagt att det är felaktigt det som skriv i rapporterna men alla beslut vi gör i samhället får konsekvenser, sänker vi kostnaden för maten skolan så är det några barn som far illa, höjer vi vad äldrevården får kosta så får de äldre det lite bättre på bekostnad av något annat.

Det Peder sysslar med genom sin förmedling är exakt samma sak som Systembolaget gör, men i betydligt mindre omfattning och med högre kvalitet än Systembolaget. Dessutom är nästan 70% av vinet som säljs hos Systembolaget Bag-In-Box vin vilket knappast hjälper till att förbättra folkhälsan, vilket är en av anledningarna att monopolet finns kvar trots inträde i EU, jag själv dricker ju inte direkt mindre vin sen detta kom. Något annat som talar emot Systembolaget är att de ökat sina öppettider och själva börjat med hemleveranser av alkoholhaltiga drycker, med andra ord exakt samma som Peder och de andra vinklubbarna sysslar med. Gör dom detta för att främja folkhälsan tror ni? Det tror inte jag, jag tror nämligen dom gör det för att tjäna mer pengar.

#freepeder

Det är dags att vi förenar oss genom hashtaggen #freepeder på de olika sociala medier vi använder. Hashtaggen använder du precis i vilket sammanhang du vill för att visa vart du står i frågan, det behöver inte vara något som är kopplat till frågan utan det handlar om att stötta vår kamrat i kampen mot Goliat. För det är precis vad det här handlar om, en liten småföretagare som Systembolaget och svenska staten har bestämt sig för att sätta klorna i trots att de gör rätt för sig skattemässigt och enligt min tolkning följer de regler som EU har satt upp.