Under årets första halva och också Barahandtags första halvår har vi lagt rätt mycket pengar (för att vara oss) på Adwords, det har pendlat lite men mellan 8-12 000 kr per månad har vi lagt ungefär. De första tre månaderna körde vi på rätt hårt av flera anledningar, dels ville vi naturligtvis ha affärer och dels ville vi ta marknad och positionera oss bland våra 4-5 konkurrenter i handtagsbranschen. Följde inte avslutssiffrorna särskilt väl i början utan gjorde som vi brukar göra, vi kör på och ser till att det hela löser sig på något bra sätt. När det framåt April vad dags att börja fokusera på att faktiskt tjäna lite pengar på det hela så tog vi kontakt med Conversionista som kom med tips och råd för att öka konvertering i butiken och vi började kika på både kostnader och intäkter.

I April så gjorde vi en hel del förändringar i butiken som till en början inte gav någonting alls, vi låg kvar på samma låga konverteringssgrad som (med så lite historia) låg mellan 0,95% och 0,99% under hela April och första halvan av Maj. I mitten av Maj började konverteringen klättra och är nu uppe på 1,43% vilket är en klar förbättring, det finns mer att göra men vi kan iallafall känna att det är på rätt väg nu.

Nu till en av de gåtorna som jag inte riktigt klurat ut ännu. Under hela perioden som vi kört Adwords, både när butiken var i det gamla, dåligt konverterande läget och nu när den konverterar bättre så har avsluten vart betydligt högre för kunder som kommit till oss på organisk väg jämfört med kunder som kommer in via Adwords (eller andra annonser). När det gäller ”andra annonser” så förstår jag om det inte är lika konverterande som organisk trafik är, det kan vara ett infall eller en snygg bild som gör att man vill kika efter men utan egentligen att ha ett syfte att handla. När det gäller Adwords så har jag däremot lite problem med att få ihop det.

I mitt huvud så är personen som söker efter något i en sökmotor betydligt mer intresserad än en som av en slump klickar på en regelrätt annons med en juste bild i. Men att människor som söker skulle göra stor skillnad mellan om dom klickar på en annons i dom svagt gula fälten längst upp på sidorna med sökträffar eller på de organiska träffarna lite nedanför när det kommer till avslutsfrekvens tycker jag är knepigt. Då kan man naturligtvis tänka sig att annonserna utlovar något som sedan inte levereras när kunden kommer till butiken, men jag har testat genom att bara använda ett antal sökord där vi också har första platsen organiskt och kört samma annonstexter och rubriker som i de organiska träffarna och det är fortfarande stor skillnad på konverteringen och med stor skillnad menar jag att det är 0,5% konvertering på Adwordstrafik medans det var 0,95% totalt på butiken. I övrigt har vi skapat annonser helt utifrån konstens alla regler och alla böcker som finns att läsa, och alla information som finns att få på internet. Vi hade generellt en CTR på runt 12%.

Kostnaden för en konvertering genom Adwords är som det ser ut nu ungefär dubbelt så hög som vår genomsnittsförtjänst på en affär vilket gör att det inte riktigt går ihop sig. Det tråkiga i kråksången är att det går att köpa rätt mycket trafik i denna nisch, trafik som vi inte lyckas få att konvertera på samma sätt som den organiska trafiken gör. Skulle vi få ordning på detta så skulle vi kunna öppna slussarna helt och bara ösa ut pengar på Adwords men tills den dagen då jag förstår eller någon annan förklarar för mig vad det beror på och hur man åtgärdar så är ROI helt åt pipsvängen för vår lilla handtagsbutik.

Peace out.