Jag trodde eventuellt att jag skulle få skriva detta inlägget, kanske eventuellt just denna sommaren.

Just nu, exakt precis nu, konverterar mobila webbläsare i surfplattor och telefoner bättre än vad datorer gör. Det är detta alla pratat om i många år, i alla fall i tre år, att just sommaren 2012 är sommaren då konverteringen kommer bli högre med mobilt än datorer. Det var samma sak 2013, just den sommaren skulle det ske. Men icke. I alla fall inte hos mig. Vi har sett det varje sommar, konverteringen och användandet av de mobila enheterna ökar, folk är ute mer och släpar därmed inte med sig datorerna utan använder mobilen och surfplattan i betydligt större utsträckning än övriga säsonger.

Men nu har det hänt!

Denna sommaren, 2014, är året då det faktiskt händer på riktigt. Mobilt konverterar bättre än vad desktop gör hos oss. Som väntat är det surfplattan som står för den största delen men ökningen är som allra stört på mobiltelefoner om man ser på den procentuella ökningen, just mobiltelefoner är något där vi alltid haft en väldigt låg konvertering och det är inte heller något jag arbetat särskilt aktivt med utan fokus har legat på desktop och surfplattor. Jämförelsen är mellan januari och juni 2014 och skillnaderna är ungefär samma oavsett vilken månad mellan januari och maj jag tar, mobil ligger väldigt lågt, surfplattor bättre och desktop med högst konverteringsgrad.

Konvertering Jan-Jun 2014

 

Som du kan se på bilden ovan är konverteringen nästan exakt samma men fördelningen under den fantastiskt härliga sommarmånaden juni var väldigt annorlunda. Konverteringen för mobiltelefoner har ökat 74% och för surfplattor med 42% medan desktop fått ta en mindre del av kakan.

Vad kan vi lära oss av detta?

Jag var väldigt sen med att hoppa på det mobila tåget, när andra pratade om att en mobilbutik eller en responsiv webbutik var ett måste för att kunna överleva tog jag det lugnt och fiskade vidare. De som pratade om detta såg att mobilköpen hade ökat enormt mycket det senaste och det hade det säkert gjort för dom, men hos mig låg den stabilt och bestod endast av 8% av köpen så jag såg ingen anledning att lägga tid och engagemang i detta. Idag ser det väldigt annorlunda ut som synes, nu har vi en mobilbutik för mobiltelefoner som är anpassad för de mindre skärmarna, den är inte särskilt genomarbetad men verkar ju fungera någorlunda ändå. Desktop och surfplatta går på samma plattform och är inte responsiv men fungerar drägligt på surfplattorna.

Om du inte är med på mobiltåget ännu så är det dags att ta tag i det, beroende på vilken lösning du har så fungerar det olika, det kan vara en separat mobilbutik eller en responsiv lösning, men det är nog dags för dig som har en butik som inte fungerar i mobilernas mindre skärmar att på allvar fundera på vilken lösning du skall ha. För en lösning lär du behöva inom mycket kort framtid om du inte redan har en.

Så, kontakta din leverantör om du hyr butiken och kolla vilken lösning dom kan erbjuda, har du någon annan/egen/open-source-lösning, ring din webbyrå och be dom plocka fram några förslag till dig så du har något att utgå från.

Och verkställ.