Klarna wikinggruppenI slutet av veckan kom en nyhet från Klarna och Wikinggruppen som jag tycker är riktigt intressant. Ni som följer mig vet att jag har en förkärlek för Klarna Checkout, en förkärlek som bygger på de siffror KCO gett mig och andra när vi testat KCO mot andra kassor. Det är nämligen skillnad på att tycka någonting verkar ”skönt”, ”hyggligt” eller ”härligt” och att någonting faktiskt ÄR bra. Klarna Checkout ÄR bra, sen kan man ha åsikter om än det ena än det andra men när kommer ”down to business” så är det en riktigt bra lösning som just nu fungerar bättre än de flesta andra för de allra flesta. Ingen regel utan undantag dock, KCO klarar inte av företag ännu men skall enligt utsago komma inom ett par månade. Något vi hörde redan 2013 eller så. Men nu är det riktigt nära! Något vi också hörde 2013 eller så.

När jag fick nyheten om att Wikinggruppen, som är ytterligare en leverantör som har en riktigt bra tjänst, skulle bli Sverige första Klarna Native-partner så förvånade det mig inte och det gjorde mig på gott humör att två av dom absolut bästa leverantörerna inom e-handel gör en sådan här sak tillsammans.

Vad innebär det fördjupade samarbetet mellan Klarna ♥ Wikinggruppen då?

För mig som redan har dessa lösningar och har avtal så innebär det ingenting. Rättning: För dig som redan har Wikinggruppen och Klarna Checkout och betalar standardpriset 595 kr + 2,95% så kan du faktiskt gå över till det nya avtalet. Det innebär att du blir av med den fasta avgiften (7 188 kr / år) du har och enbart betalar för transaktionen, exakt vilken procent du skall betala avgörs av dina volymer, kontakta din kontaktperson hos Klarna och börja förhandla! =)

Men för dig som står i startskedet och skall starta upp en butik så är detta en fantastisk möjlighet. Samarbetet innebär att du som kund hos Wikinggruppen kommer kunna erbjuda Klarna Checkout i din butik utan att du behöver skriva avtal med Klarna på fasta avgifter och det är just denna biten jag tycker är riktigt bra. Ett av de problemen många av oss har när vi skall starta vår första eller starta en ny webbutik är att det hela kostar en jäkla massa pengar bara för att få igång det hela.

Först skall du hitta en plattform du tycker om, sedan skall du ha någon att bygga en design till den. Sedan skall du ha tag i någon som kan skicka dina paket till kunderna och eventuellt köpa på dig ett mindre lager. Du skall också ha någon lösning för att kunna ta betalt med kort och någon för att ta betalt med faktura, du behöver kanske lite hjälp med marknadsföring, SEO och AdWords-annonsering. Och än har du inte börjat sälja, men du är redan upp i tiotusentals kronor som du fått betala för än det ena än det andra.

Lösningen från Wikinggruppen och Klarna plockar bort en del av dessa startkostnader, dels genom att Wikinggruppen har ett bra pris på sina butiker men också att en unik och responsiv design (viktigt idag!) följer med i priset redan från början. Till det kan du lägga Klarna Checkout som för de flesta som mätt konverteringsökningen vid införande av detta säger att den ökar mellan 7-15%. I min egen butik Barahandtag ökade den med 11% när vi lämnade Klarnas tidigare lösning och kopplade på KCO istället.

Det fina i denna kråksången är att i butikspriset så ingår Klarna Checkout-kassan som standard utan extra fasta kostnader. Det enda som tillkommer är den %-summa som är i avtalet (olika beroende på volym) och den tillkommer först när du faktiskt sålt något. Alltså inga extra löpande kostnader för avtal med Klarna, DIBS eller vad man nu hade tänkt sig använda.

Sammanfattningsvis

Det här är en höjdarlösning för dig som skall starta en ny webbutik men inte har en stor påse med gullpengar att ösa ur, vill du vara smart och hålla ner kostnaderna så är detta ett perfekt paket för att kunna lägga de pengar du sparar in på minskade fasta avgifter på marknadsföring, sökmotoroptimering eller Adwords istället. Ja, den löpande avgiften är högre men jag vet själv hur det är, när jag startade Barahandtag så betalade jag mer än gärna någon krona extra för att slippa fasta kostnader och jag tror de flesta som inte har en stor påse gullpengar resonerar på samma sätt.

Detta är inte på något sätt ett hinder för att, precis som man alltid kunnat, förhandla på egen hand när man får lite volym, då kan man bråka med Klarna om för att få lägre avgifter. Det är bara en enkel, prisvärd lösning för dig som snabbt och enkelt vill ha upp en riktigt bra webbutik med en av världens bästa kassalösningar. Och det säger jag inte för att jag tycker så utan för att det är så. Enligt datan.

Wikinggruppen ♥ Klarna = SANT