Starta webbutik – En guide 2017-12-09T15:25:53+00:00

Starta webbutik – En guide

Jag har postat många poster om de olika delarna som jag har stött på innan och under tiden man kör sin webbutik. I denna guide till starta webbutik tänker jag försöka få till de olika delarna som jag har tänkt på innan och under uppstarten av en ny webbutik. Detta var först en bloggpost men nu kommer det vara en levande sida som uppdateras när andan faller på. Jag har delat upp det hela i följande små hållplatser:

 1. Produkten – Vad skall jag sälja?
 2. Förberedelser – Logistik, betalning och kundtjänst
 3. Marknadsföring – Hur svårt kommer det vara att nå ut med min produkt?
 4. Sökmotoroptimering – Vad skall jag tänka på innan uppstart?
 5. System – Hur skall jag välja vilket system e-butiken skall byggas på?
 6. Lansering / Sökmotoroptimering – Vad skall jag tänka på vid uppstart?
 7. Finlir i butiken – Hur kan jag optimera mera?
 8. Konverteringsoptimering
 9. Kundnöjdhet
 10. Bra leverantörer – Listan

 

1. Produkten – Vad skall jag sälja i webbutiken?Sälja rör online?

Det finns vanligtvis två olika sätt att komma in på e-handel. Det ena är att man har bestämt sig för att man vill börja med e-handel, starta upp sin egen webbshop men man vet inte vad man skall sälja. Den andra vägen är att man tycker man har en kanonprodukt eller en produkt med ett riktigt bra pris som man vill sälja online. Båda sätten är bra men det finns några saker man skall tänka på när det kommer till den produkt eller de produkter man skall sälja.

Det är inte enkelt att sälja på internet, har någon slagit i dig det så har dom ljugit. Enda gången som det faktiskt är enkelt att sälja på internet är om du kommer med en helt ny produkt som alla människor behöver, först då är det enkelt att sälja på nätet. Och det är just det, e-handelsmarknaden har fullkomligt exploderat de senaste åren vilket gör att nästan allt idag säljs online. Detta gör att det blir väldigt viktigt att du kollar konkurrensen på den produkt du skall sälja. Några branscher som vi direkt kan säga är riktigt tuffa att nå ut med idag är kläder, filmer och musik och kanske hemelektronik. Självklart går det att lyckas i dessa branscher men du får då antingen ha väldigt stora resurser om du skall kriga med Nelly.com, Dustin.se eller CDON.se eller hitta en väldigt speciell produktnisch inom det produktsegment du skall verka.

När du vet vad du skall sälja så är det med andra ord viktigt att konstatera vad din butik kommer möta för motstånd hos sökmotorerna, för vi kan säga det direkt, sökmotorerna kommer du med största sannolikhet få väldigt stor del av din trafik från om du lyckas och du är inte ensam om att vilja synas högst upp i sökresultaten när någon söker efter dina produkter.

 

2. Förberedelser – Logistik, betalning och kundtjänst

Man skall inte negligera vikten av att ha en bra logistik om du själv skall lagerhålla och skicka dina varor, skall du arbeta med dropshipping så slipper du stora delar av logistiken även om en rutin för returhantering måste finnas. Returer är nämligen mer eller mindre ofrånkomligt. Den enda gången du kan komma undan returer är om du säljer produkter som tillverkats specifikt för den aktuella kunden men även om du gör det är det bra att ha en rutin klar för returer, du måste oavsett sätta kundnöjdheten i centrum och kommer säkert tvingas till det ändå.

Men de allra flesta e-butiker får hantera returer och alla får (förhoppningsvis) hantera, packa och skicka varor och då skall du se till att ha en bra samarbetspartner. Beroende på om du börjar i mindre skala vid sidan av “vanligt” arbete eller om du går på för fullt redan från start så finns det olika leverantörer som täcker olika behov, oavsett om du skall använda posten eller någon annan så behöver du skaffa dig ett avtal så du kan skriva ut och klistra på fraktsedlar själv. Du sparar inga pengar på att just sköta det själv men du inser ganska snart att du sparar mycket tid på att slippa stå i kön på Postens företagscenter för att posta paket varje dag och en samlingsfaktura gör att du slipper hålla ordning på en miljon kvitton för bokföringen varje månad.

Betalt vill ju de flesta ha och då är det bra att skaffa sig bra samarbetspartners till din e-butik så att du täcker in de betalningssätt som används av kunderna. På mina webbutiker så är faktura som betalsätt det som kunderna väljer mest, jag har cirka 85% av köpen som går med faktura som betalsätt. I min värld finns det bara en partner som kan faktura och som gör det riktigt, riktigt bra och det är Klarna, men det finns även andra alternativ. Skall du till exempel starta upp en väldigt liten verksamhet där du vill ha noll kostnader så kan Payson vara ett alternativ då dom inte har några som helst fasta kostnader, dock fungerar det bara väl om du har väldigt små volymer men kan vara ett bra alternativ för att testa en verksamhet innan man skaffar en riktig fakturapartner.

Kort- och direktbetalningar är det andra betalsättet som jag erbjuder i mina butiker och här har jag faktiskt under alla år kört med PayPal och Payson och valt att inte ha något eget inlösenavtal. Jag kommer dock ompröva det beslutet och kommer med stor sannolikhet ordna eget inlösenavtal för butikerna inom kort, jag återkommer med mer info om detta senare. Jag tycker att Payson och PayPal fungerar väl, de svenska kunderna går nästan uteslutande med Payson när dom betalar med kort och dom utländska går med PayPal och det fungerar smidigt. Samma sak här, det fungerar bra att använda dessa metoder till en början så det finns ingen anledning för en mindre satsning att skaffa eget inlösenavtal.

Kundtjänst är en viktig del och faktum är att den är viktigare för en ny e-handlare än vad det är för en fysisk butik. Med en egen e-butik har du fler spärrar som måste övervinnas för besökaren, i allafall till det att du skapat ett välkänt varaumärke och det lär ta ett tag. I en fysisk butik vet den som handlar att butiken ligger där den ligger och är det något som är fel på varan man köpt så tar man helt enkelt på sig kängorna och knatar ner för att prata med butiken och reda ut problemet. I en e-butik är kunderna oftast mer osäkra och kan inte heller veta med säkerhet att det inte är Kumrif AB eller Bolaget Bluff & Båg AB som ligger bakom e-butiken. Det gör att många kunder gärna ringer och frågar bara för att kolla att det finns en verklig person bakom webbutiken.

Man skall inte heller underskatta de möjligheter som finns att sälja på telefon, även om det är en webbutik du driver. Det är ibland svårt att förmedla känsla, färg och form på en produkt på samma sätt som i en vanlig butik och det är lättare för många att ringa och fråga än att skicka ett mejl, fördelen när du har kunden på telefon är att denna är väldigt nära ett avslut, sköter du dina kort rätt så har du ett köp redan där. Säg inte till kunden att han eller hon skall lägga ordern i butiken istället utan gör det åt kunden om du har denna på telefon.

Så förbered och tänk igenom hur dina paket skall skickas, hur du skall hantera returer i din e-butik och hur du skall arbeta med kundtjänst. Ett telefonnummer som syns tydligt i hela butiken kan till exempel avgöra om det blir affär eller inte. Och tänk också på att du faktiskt skall leva upp till det du lovar, står det att du skall svara på mejl inom två timmar är det bäst att göra det för att inte få badwill istället, överraska häldre och svara snabbare än du angivit.

 

3. Marknadsföring – Hur svårt kommer det vara att nå ut med min produkt?Marknadsföring i egen e-butik

På något sätt måste din butik eller dina produkter hitta sina köpare och det brukar iallafall för min del inte gå av sig självt. Med de olika e-butikerna jag jobbat med de senaste åren så har vi provat en hel del olika marknadsföringskanaler, vi har provat fackpress, dagspress, direktreklam, banners på webbplatser av olika storlekar och med olika inriktning, lappat bilar, delat ut flyers på offentliga platser och på relaterade event där det borde finnas en kundgrupp. Som jag ser det har vi provat det mesta förutom Radio och TV, och det beror på att vi är ett litet fattigt företag som inte har råd med sådana extravaganser.

Har ni läst någon av mina andra poster så framgår det att jag ser sökmotoroptimeringen som det allra viktigaste för mig som e-handlare, utan den så slutar det att fungera för min del. AdWords har jag faktiskt fått att fungera på senaste tiden, efter att jag plöjt igenom det mesta som finns i bokväg om ämnet. Men sökmotoroptimering är det absolut viktigaste för en e-handlare, speciellt om man är en mindre aktör som jag och många andra. Att sedan kombinera det med en riktigt bra AdWords-kampanj är i mina ögon den ultimata mixen och i början är det nog klokt att köra ordentligt på AdWords eftersom positionerna i sökmotorerna inte kommer från dag 1.

Men vad är det då man skall tänka på innan man kör igång? Nyckelord är en stor del av svaret. Att ta reda på vilka sökord som faktiskt används av folk när dom skall köpa den eller de produkter du har gör att du dels kan bygga din webbplats på bästa sätt baserade på de nyckelord du hittat och det ger dig också en bra första bild på vad annonsering i AdWords kommer kosta. Det finns ett väldigt bra verktyg i AdWords som du använder för att räkna fram ungefärlig trafik och vilken CPC-kostnad som kan tänkas gälla för dina nyckelord.

Jag säger inte att ni skall strunta i all annan marknadsföring men det har inte fungerat särskilt väl för egen del, fördelen med AdWords är att du har möjlighet att få avslut direkt om du får till det på ett bra sätt. För Barahandtag.se så körde jag för cirka 12 000 kr per månad de första två månaderna och fick på det sättet snabba avslut. I butiken där vi säljer oljejackor kör vi för cirka 3 000 kr per månad med mycket god ROI.

 

4. Sökmotoroptimering – Vad skall jag tänka på innan uppstart av webbutiken?Sökmotoroptimering E-butik

Precis som med allt annat så skall man inte krångla till det alldeles för mycket, men det finns ett par saker som är bra att få med sig redan från början. Att göra sökordsanalysen bra är en av de sakerna som faktiskt gör hela livet lite enklare när du väl skall köra igång med butiken. Att redan i skapandet av butiken använda kategorierna ordentligt är en mycket bra idé, många som startar e-butik gjorde som jag gjorde på mina två första butiker, lägger allt krut på att synas med så många ord som möjligt på första sidan. Resultatet av ett sådant tänkande är att antingen har du så mycket text på startsidan så ingen orkar läsa det eller så kommer du inte synas på alla sökorden.

Det är därför man skall sprida ut sina nyckelord och kategorierna är ett väldigt bra ställe att arbeta med detta på. Har du till exempel fått fram de 10 nyckelorden som har mest trafik och/eller som du tror kommer konvertera mest så kan du arbeta med dessa sökorden på kategorisidorna. Det finns två vinster med att använda kategorierna för detta ändamål, dels sprider du ut nyckelorden och får en mycket större möjlighet att faktiskt synas på nyckelorden, dels så kommer den potentiella kunden som kommer in på sidan landa på en sida som faktiskt innehåller det han söker efter. Det finns massa tekniska detaljer som skall vara rätt sett ur en sökmotoroptimerares ögon, de flesta av de e-handelssystem som finns idag har faktiskt rätt bra koll på detta och mycket är automatiserat, därför berör jag inte det i större utsträckning här.

Eftersom sökmotorerna gillar webbplatser med innehåll så är det en vettig idé att se till att du har riktigt bra produkttexter till varje produkt, och använd inte den produkttext som leverantören har utan skriv en egen unik produkttext till varje produkt. Många av dina konkurrenter har nämligen använt produkttexterna från leverantören och sökmotorerna är lite kinkiga när det finns sidor som innehåller samma information. Det kan innebära att du halkar ner ganska rejält på sökmotorernas resultatlistor och då får du inga besökare alls genom sökmotorerna och det är ju motsatsen till vad vi försöker åstadkomma.

Något jag försöker arbeta mycket med är att sätta bra texter på varje kategori, i mina ögon är kategorierna det viktigaste jag har och då gäller det också att sökmotorerna hittar något där dom tycker om och vi sade ju att dom gillar text. Nu skall man inte glömma att det faktiskt är avslut vi jagar och inte sökmotorer och deras robotar så skriv för guds skulle ingen roman och lägg in på kategorisidorna. Beroende på bransch och konkurrens så krävs det olika mycket men jag tycker fem-sex meningar är minimum för vad som skall skrivas som kategoritext (samma gäller för startsidan). Fokusera på att skriva en riktigt säljande text där du naturligt får med de nyckelord som gäller för den kategori du arbetar med. Proppa inte texten full med nyckelord, det är människor som läser och det gör inte optimeringen bättre för att du rapar nyckelord i en hel kategoritext.

Internlänkar

Inom din webbshop så finns det massa naturliga länkar, dels genom menyerna du byggt upp men kanske också med hjälp av så kallade breadcrums eller något annat. Om du som jag väljer att arbeta med kategorierna och inte med enskilda produkter så brukar jag använda produktexterna för att länka tillbaka till kategorisidan. Min filosofi är att det inte är så många som söker på specifik produkt utan de flesta söker mer brett, har du en produkt med unikt namn kommer du ändå att synas på det namnet.

Så försök att bygga mycket länkar internt i butiken, det är ett effektivt sätt att tala om för sökmotorerna vad som är viktigast på de olika sidorna i butiken och använd gärna nyckelord som ankartext när du länkar internt.

 

5. System – Hur skall jag välja vilket system e-butiken skall byggas på?

Det finns ett brett utbud av butikssystem idag och många av dom är riktigt bra, Jimmy Wirsborg på Jajja har i ett årligt återkommande test haft förmånen att testa de flesta av e-handelslösningarna på den Svenska marknaden sett ur SEO-synpunkt och gjort en riktigt bra genomgång av webbutikerna. Eftersom SEO är en mycket viktig del för e-butiker så är ett stående tips att kolla där när ni har hittat vilken eller vilka leverantörer ni skall kolla djupare på. Annars handlar valet för många om att man skall hyra eller gå med en Open-Sourcelösning och det är faktiskt en ganska viktig fråga. Jag har själv Kakadu Traders i en Open-Sourcelösning som heter Prestashop och det fungerar alldeles utmärkt, men när det skall uppgraderas eller ändras något så får man vara ganska vaken på kod om något går snett. Eftersom jag inte är särskilt kunnig på kod så var det anledningen till att några av mina andra butiker, bland annat BrandByNature.com, ligger på en hyrd butik hos Nordisk E-handel.

Nackdelen med hyrd butik är att du inte kan ändra och bygga om hur och när du vill utan du är lämnad i händerna på leverantören och att dom utför ändringarna för dig, detta brukar oftast inte vara sådär jättebilligt så man ramlar av stolen så vet man med sig att man kommer kräva en massa förändringar så kanske Open-Source med en kunnig webdesigner/kodknackare kan vara den lösningen som funkar bäst för dig. Men för dom allra flesta, speciellt i början, så är en hyrlösning en riktigt bra lösning.

 

6. Lansering / Sökmotoroptimering – Vad skall jag tänka på vid uppstart av egen webbutik?Full fart på ebutiken?

Okej, din alldeles egna webbutik är lajv och ligger och flyter på internetet, grattis! Men det kommer ingen som handlar och du har inte några besökare? Det är nu det är dags att lansera AdWords-kampanjerna jag skrev om tidigare, butiken är lajv. Ett bra första test är att själv genomföra ett köp i butiken så du är helt säker på att allting fungerar till 100% och att göra det innan du släpper på AdWords får klassas som en riktigt bra idé.

Nu är det också hög tid att börja arbeta med att få in lite länkar till butiken och det finns lika många sätt att ordna länkar till sin butik som det finns produkter att sälja på webben. Det finns en hel del svenska länkkataloger där man kan anmäla sin butik, jag har bara anmält mig till länkkataloger som inte kräver någon tillbakalänk då jag tycker det är för mycket jobb att länka tillbaka, ett annat sätt är att skriva artiklar och publicera i olika artikelkataloger, tänk dock på att de allra flesta artikelkataloger kräver att varje artikel som publiceras är unik och inte finns publicerad någon annanstans, publicerar man artikeln på flera ställen plockas artikeln med stor sannolikhet bort och du får ingen länk.

Är det en helt ny butik på en ny domän du startar och det inte finns någon historik med domänen så skall du vara lite försiktig med länkningen i början, kör du på för hårt så finns det risk att sökmotorerna (läs Google) straffar dig och det vill du ju inte på en ny butik. Jag hade anmält mig till fem kataloger i veckan till en början för att senare kunna öka på länkarna om det behövs. Säljer du något väldigt unikt så kanske du klarar dig med att finnas med i länkkatalogerna om du har en riktigt väl optimerad butik men de flesta branscher idag har en hel del konkurrens.

Att skriva pressmeddelanden och blogginlägg på olika PR-sajter är också ett sätt att nå ut, dels kan du länka till din butik från ditt pressmeddelande men har du något riktigt intressant att komma finns alltid en chans att komma med i någon tidning. Ja, chansen är riktigt liten men den finns fortfarande. MyNewsDesk är en sådan PR-tjänst och där kan du publicera både pressmeddelande, nyheter och blogginlägg.

Ett annat sätt att skaffa länkar idag är att anordna tävlingar för personer som driver en blogg, väldigt framgångsrikt för vissa, speciellt inom modesektorn verkar det som, men det går ut på att du eller de bloggare du samarbetar med har en tävling som gör att många läsare av bloggarna får upp ögonen för din e-butik. En hel del av de som läser bloggar har egna bloggar och om du och din butik lyckas få bra uppmärksamhet där så är det inte omöjligt att några av de andra bloggarna länkar till er också. På min egen butik Barahandtag.se har jag en egen sida som vänder sig till bloggare “Bloggar du om inredning?“, den har hittills inte gett något hugg men den kostar å andra sidan inget att ha där om det väl dyker upp en sugen bloggare någon dag. Men som sagt, det finns en miljon sätt att göra detta på, dessa tipsen är grundläggande och fungerar för alla helt oavsett om du är gröngöling som jag eller en riktig e-handelsexpert.

 

7. Finlir i webbutiken – Hur kan jag optimera mera?

Jag vill påstå att webbutiken aldrig blir färdig, ingen av mina butiker är färdiga iallafall och jag har haft en av dom sedan 2008, det händer hela tiden saker och man vill testa nya saker. Det finns väldigt många sätt att lära sig saker på, man kan plöja böcker som en Valmet eller hänga på sociala medier och umgås digitalt med likasinnade. För egen del tillbringar jag en del tid på Twitter och är du där och vill lära dig massa nya saker, bolla ideér och tjattra med likasinnade så skall du följa hashtagen #ehandel, massa roliga tomtar som man kan tjattra med och som kan hjälpa till om man har någon fråga. Sen finns det regelrätta forum och jag skulle vilja förespråka två om man är liten e-handlare som skall sköta allt själv, dels Ehandel.se där det mesta som rör e-handel avhandlas och dels SEO-forum.se där du kan få massa tips och fråga om saker du är osäker på inom sökmotoroptimering.

 

8. Konvertera mera – Optimera konverteringen

En del som jag sedan ett par månader försöker sätta mig in i och bli bättre på är att jobba med konverteringsgraden för mina webbutiker på ett helt annat sätt än tidigare. Det som fick mig att vakna upp till insikt om att konvertering på en webbutik är bland det viktigaste man kan jobba med är John på Conversionista! under en av sessionerna som var på #emeet i mars -12.

Det handlar om att få så stor andel som möjligt av de som besöker butiken att faktiskt handla och det finns en stor vinst i att arbete med konverteringen framför många marknadsföringsaktiviteter. Man skall absolut inte glömma bitarna med SEO och marknadsföring av sin webbutik, har du ingen som besöker din butik så spelar det ingen större roll hur bra din webbutik är på att konvertera, det finns ju ingen att konvertera. Med andra ord anser jag inte att man skall lägga detta som första fokus om man öppnar en ny webbutik men när du väl börjar få lite trafik och kunder så är det dags att titta på de många olika saker man kan göra för att öka konverteringsgraden i din webbutik.

De allra flesta lägger stort fokus på att kassan skall vara så enkel som möjligt och att det skall finnas så få distraktioner som möjligt på just den webbsidan. Har man väl kommit in i kassan så skall fokus ligga på att få kunden att trycka på knappen där det står “Beställ”, “Order”, “KÖP” eller vad det nu skall stå för att det skall konvertera på bästa sätt. Men det finns många andra delar i en butik som påverkar allt från hur många som faktiskt lägger något i varukorgen till hur många som anmäler sig för ett nyhetsbrev i samband med köpet.

Det finns mycket information och tips om vad som konverterar på olika ställen på webben och vad som är viktigt, i framtiden när jag själv fått ordning på butikernas konverteringsgrad så kommer jag skriva en post om exakt vad som är gjort för att nå det resultat vi kommer att nå. Konverteringsoptimering är en stor och mycket viktig del för att få bra snurr på din webbutik!

 

9. Kundnöjdhet i webbutiken

Att det är viktigt att man har nöjda kunder och jobbar hårt med sin kundnöjdhet är minst lika viktigt i en webbutik som för vilket företag som helst. Kanske ännu viktigare eftersom det finns så många kanaler på nätet och många av de som handlar på internet kanske använder fler kanaler än de som aldrig handlar på internet gör.

Man har dock en fördel på nätet som är svårare att nå på samma sätt i en vanlig fysisk butik och det är att man kan skylta med att man faktiskt har riktigt nöjda kunder på olika sätt i sin butik. Det finns också relativt enkla och kostnadseffektiva sätt att mäta hur nöjda kunder man faktiskt har. Ett urval av de system som kan användas för att skylta med din kundnöjdhet i butiken är följande:

 • Trustpilot – Betalsystem som aktivt frågar dina kunder efter köp om deras upplevelse, utbrett i hela Europa och mycket välanvänt
 • Reco.se E-handel – Svenska Recos lösning för e-handlare
 • Yotpo – Gratisvariant finns, enkelt och smidigt att använda
 • Storebadge – Svenskt företag

Det finns naturligtvis en mängd system man kan använda för syftet men dessa är de mest använda i Sverige idag. Och bli inte livrädd för att få ett uselt betyg eller två, ingen kan ha 100% nöjda kunder och att man får lite skit från någon enstaka kund är inget att hänga upp sig för att visa. Det visar bara att alla är människor kan göra fel, men det ger dig också en väldigt stor möjlighet att faktiskt följa upp den missnöjda kunden, vända henom till en nöjd kund och få en kanonbra ambassadör istället som kan prata väl om dig och din webbutik till sina vänner och på sociala medier.

 

10. Bra leverantörer – Listan

Att det finns en mängd leverantörer därute råder det ingen tvekan om och det kan vara svårt att veta vilka leverantörer man kan lita på och som levererar bra saker till dig och din webbutik. Listan nedan speglar helt vad jag själv tycker om dessa leverantörer och är inget som de medverkande har haft någon som helst insikt i, dom vet säkert inte ens om att dom är med på denna listan så pratar du med dom, säg att du hittade dom hos mig.

 1. Klarna – Ett självklart val att ha med som betalningsalternativ för din webbutik.
 2. Payson – Ett bra och prisvärt system för att ta betalt med kort i din webbutik, inga startavgifter utan tar bara betalt för de affärer som görs. Läs varför Payson ej rekommenderas längre.
 3. PayPal – Ett bra val både i Sverige och utomlands, PayPal är ett välkänt varumärke och ett känt sätt att betala med kort på, både i Sverige och utomlands.
 4. Trustpilot – Smidigt och bra system för att fånga upp och visa kundrecensioner för din webbutik.
 5. Contentor – Översättningsbyrå och contentleverantör, jag har själv använt dom för att översätta egna butiker och dom har gjort ett riktigt bra jobb.
 6. Sökmotoroptimering.se – Philip Blomsterberg hjälper dig med sökmotoroptimeringen
 7. Wikinggruppen – En av Sveriges bästa hyrbutiker i mina ögon, skyhög servicenivå
 8. Oxit – E-handelsbyrån som jag och Håkan driver måste såklart vara med på listan!

 

Har du eller ditt företag levererat bra grejer till oss och du anser att du bör vara med här? Skicka en påminnelse till [email protected] så skall jag fundera på om du platsar.

Som vanligt finns det en miljon saker jag missat eller medvetet inte tagit med men här är basics för att smäcka upp en e-handel snabbt och lätt. Det är väl heller ingen hemlighet att jag hjälper andra företag med både sökmotoroptimering, konverteringsoptimering och e-handel.