Nu är ju jag en av de som absolut inte säger att varken Google, Facebook eller något annat socialt media och deras regler på något sätt skall ses som en myndighets skrivelser, det är helt enkelt företag som har sina användarvillkor som dom vill att man skall följa. Hos Google kallas det Riktlinjer för webbansvariga och hos Facebook heter det Facebooks annonseringsregler, mer eller mindre alla forum, sociala medier eller andra plattformar där folk tjattrar har sådana regler, oavsett om det gäller företag eller privatpersoner. Men, det är i sig inte lika med att det är lag och att dessa måste följas till punkt och pricka, visst, det finns saker man kan göra på dessa forum och plattformar som går under lagar vi har i Sverige och det skall man naturligtvis anpassa sig efter, men utöver det, vilka risker var och en väljer att ta, oavsett om det gäller sökmotoroptimering eller annonsering på till exempel Facebook, är helt upp till var och en, upp till varje privatperson och upp till varje företag.

Och här kommer då förklaringen till den rubrik jag valt för denna bloggpost, ”Föregivande av allmän ställning”, som handlar om att man utger sig för att vara en myndighetsperson. Jag fick idag på omvägar nys på en Facebookgrupp som heter ”Promotion Guidelines på svenska” som enligt sin ingress verkar ha ett rätt vettigt syfte men som inte ger riktigt samma intryck när man läser igenom posterna i gruppen. Där sitter den ena efter den andra och berättar om att företaget Si eller Så inte följer Facebooks regler för hur företag får annonsera där och att man har skrivit ”Gilla och dela” och det tredje med det fjärde för att vara med på en tävling som företaget har. Det diskuteras inte likt vilt om eventuella lagbrott vilket faktiskt kunde vart intressant att diskutera om man är lagd åt det hållet utan det som diskuteras är alltså Facebooks regelbok för hur företag får skriva på sina sidor.

Det sitter på riktigt hundratalet människor och skriver saker som ”Tycker alla som läser detta anmäler både inlägg och sidan”, jag blir bara så trött när jag läser sådant. Har människor inget viktigare för sig i livet än att sitta och leta upp saker som andra människor, andra företag eller andra föreningar gjort eller inte gjort? På riktigt, skaffa något eget att göra istället för att lalla runt med en låtsad ”Föregivande av allmän ställning” och Googles eller Facebooks hatt på ditt huvud och leta efter fel som andra gör. Och ge mig nu inget dravvel om att ”Facebook är allas ansvar” för det är det inte, det är ett börsnoterat företag som vill tjäna pengar, precis som de flesta av oss som driver företag vill göra. Och är du en riktig fint, etiskt korrekt person så kan du ju ta med dig att allting i Facebooks historia eller Googles heller för den delen är helt snövitt.

Vi väljer själva vilka eventuella risker vi vill ta eller inte ta, både på nätet och i det verkliga, vardagliga livet.