The right to be forgottenDen 13 maj i år tog Europadomstolen ett beslut om ett direktiv för hur man som privatperson skall ha rätt att under vissa omständigheter få sökmotorer att inte länka till resultat man inte längre vill skall synas och som inte längre är relevant. Ursprunget till direktivet kommer från att en spansk medborgare vid namn Mario Costeja González anmälde Google för att han inte ville synas med namn för en sak som hände 1998, uppgifter som fanns publicerade online i en spansk tidning. Direktivet kallas för ”The right to be forgotten” och Google öppnade för några dagar sedan ett webbformulär där man kan anmäla att man inte vill synas i sökresultaten, men frågan är om det verkligen är så enkelt?

När jag läser domen och det som skrivits om den så är svaret på frågan nej, det är inte så enkelt så att du hur enkelt som helst kan bli av med ett sökresultat som du inte vill ha kvar. Det skall finnas särskilda omständigheter för att sökmotorerna skall behöva plocka bort resultat, om det handlar om ett brott så kommer det med stor sannolikhet krävas att brottet är gammalt och att den som dömts för brottet också har avtjänat sitt straff eller på annat sätt gjort rätt för sig. Det hela är en svår balansgång mellan offentlighetsprincipen och rätten till integritet, vilket gör att det som kan klassas som nyhetsvärde och intressant behöver inte plockas bort från sökresultaten. Man skall också påpeka att det inte handlar om att plocka bort själva sidan där informationen finns utan det handlar om att sidan inte skall länkas från sökresultaten, de som kommer in andra vägar än via sökmotorerna kommer alltså fortsättningsvis kunna läsa under förutsättning att man inte får sidägaren att plocka ner informationen.

Så har du ett gammalt case där det finns information som du vill få bort så kan du testa att fylla i formuläret för att se om det går att få till det den vägen, det är ett bra mycket billigare sätt att försöka få bort komprometterande sökresultat än att köpa tjänsten sökmotorstädning av oss eller någon annan. Formuläret kräver att du kan styrka din identitet med ID eller pass som skall bifogas och du måste också visa vilka specifika sökresultat du vill få bort. Enligt EU-direktivet skall sökmotorerna skyndsamt hantera ärendet och det finns nu en särskild grupp utsedd som skall jobba med just dessa frågor, jag tror som sagt bedömning inte kommer vara helt enkel att göra med tanke på att integritet skall vävas ihop med det publika intresset för en specifik fråga.