Det har pratats rätt mycket om länkar generellt de senaste månaderna i fiskdammen och det har vart diskussioner på mer eller mindre nivån om länkar skall finnas eller ej. Min åsikt är att länkar skall finnas.

Det fenomen jag har upptäckt de senaste veckorna är att länkar som ligger i blogroll inte i närheten av samma pulver som dom hade för 3-4 månader sedan. Tidigare om det var en enkel webbplats du ville få upp på en bra position så räckte det ibland med två tre länkar i en blogroll så var saken klar mer eller mindre, med andra ord var min åsikt att man kunde jobba ganska hårt med blogroll även om det brusats om att något skall hända som skall ta ner det hela och degragera kraften dom ger i från sig. Att en ensidig inlänkning med bara blogrollar har haft lätt att bli straffad vet vi om, vi vet också om att det finns stora SEO-företag i Sverige som byggt informationssidor där dom länkat ut till sina kunder med hjälp av en blogroll-länk.

Min personliga tro är att dom fortfarande till viss del kan fungera, till exempel om det två webbplatser det länkas mellan har väldigt relaterat innehåll men jag är övertygad av att styrkan av dessa länkar är betydligt lägre än den var för 2-3 månader sedan. Sen har jag en feeling att Google kommer att se ner på blogroll och sitewide generellt inom inte alltför lång tid, riktigt hur den filtreringen skall gå till har jag inte klart för mig men det skall bli intressant att se hur det utvecklar sig.

Förutom de test jag gjort så har jag inget annat som pekar åt mitt håll förutom en del medhåll från SEO-Forum där jag lade upp frågan igår. Skulle vara intressant att få fler människors bild på hur ni ser på sitewide och blogrollar idag, är det fortfarande en sund del att ha i sin länkprofil eller skall man börja städa bort dom för att klara sig undan en negativ påverkan från Google (om min teori stämmer).