evil-penguin-gun-pageFör 10 dagar sedan slog Penguin 2.0 ner som en bomb i SEO-världen, eller nej, det gjorde den ju faktiskt inte. Många inklusive mig hade förväntat sig att Penguin 2.0 skulle röra till det ordentligt för många, och visst, den rörde till det på sina platser, utan tvekan, men den tog heller inte allt som jag ville att den skulle ta. Jag kontrollerar runt 100 webbplatser och deras ranking varje dag, alla är svenska webbplatser som jag antingen jobbar med som sökmotoroptimerare eller sajter som jag av en eller annan anledning har intressen i. Det handlar om våra webbutiker, egna webbplatser och en hel del kunders webbplatser så spridningen inom olika segment är ganska bred.

När jag de senaste 10 dagarna analyserat dessa sajter och eventuell påverkan från Penguin 2.0 så hittar jag två stycken som har påverkats något negativt. Men det handlar inte om en påverkan som är lik den som skedde för många webbplatser vid Penguin 1.0 utan det handlar om en betydligt mer moderat sänkning av rankingen, i mitt fall innebär det tapp på 1-10 placeringar ungefär och det har skett brett över hela webbplatserna på mer eller mindre alla sökord jag följer på dessa två webbplatser. De två drabbade webbplatserna i mitt fall är naturligtvis mina egna, den danska och den tyska handtagsbutiken har drabbats och tappat lite i ranking.

Sökmotoroptimering är ingen exakt vetenskap, många av oss har teorier och ideér om hur, var och när men det är ingen som vet någonting. Jag ser Penguin 2.0 som en fingervisning till vad som komma skall när det gäller det ack så viktiga länkarbetet på en webbplats man vill skall synas i sökresultaten. Jag hoppas att Google kommer ta hårdare tag mot de som med mer eller mindre olagliga metoder hackar eller tar över andras domäner och använder dessa för sina mörka syftet kommer åka dit i ett filter eller en algoritm framöver. Och då menar jag metoder som bryter mot lagar på ett eller annat sätt, inte vad Google har skrivit i sin handbok. För skulle vi följa den till punkt och pricka så hade iallafall mitt företag vart stängt och nerlagt strax innan det öppnade. Och de flesta företag som inte har marknadsföringsbudget på 1 mkr redan från start.

Men att Google arbetar med att förbättra sina algoritmer, det tycker jag är bra, dels skapar det i en del fall bättre sökresultat för den som använder sökmotorn vilket idag är de flesta av oss, dels ger de också de flesta en ganska rättvis spelplan. Och den spelplanen ser ut som alla andra spelplaner, vilket innebär att den bästa vinner till slut, även om vi har långt kvar tills algoritmen är så bra att slaget kan avgöras.

Det jag gillar med Penguin 2.0 är att den har faktiskt tagit en del av de sajter som arbetat med vad som idag anses vara en för aggressiv inlänkning men den har också vart lite mer finkänslig för dom som legat på gränsen av vad som fungerar och inte bara straffat ut allt i sin väg. Och det anser jag faktiskt vara ett steg i rätt riktning när det gäller sökoptimering. På något sätt så gillar jag när sökmotorerna ger sig in och börjar dansa lite rumba för att skaka om lite i sökresultaten. För det är ju faktiskt ingen som vet vad som fungerar imorgon, bara vad som fungerar idag genom egna tester och försök.