Anders på KLOTA har framförallt med sitt engagemang och kunnande inom e-handel hjälpt oss växa ännu mer. En engagerad helhetsleverantör som helt enkelt kan e-handel på sina fem fingrar och förstår helheten.
Anders gör ett fantastiskt jobb, är engagerad och tar sig tiden att sätta sig in i verksamheten. Med Anders breda yrkeserfarenhet ger han oss nyttiga input, något som gjorde att vi förändrade hela katalogstrukturen till det bättre.
KLOTA hjälper oss till nya nivåer, på ett seriöst vis. Med kunskap och engagemang inom e-handel, SEO, Google Shopping och Facebook når vi nya kunder och vår försäljning ökar stadigt på ett sätt vi inte trodde var möjligt – TACK ANDERS
Engagemanget och det personliga bemötande är en bonus till det fantastiska arbete Anders på Klota har gjort för oss på Bags Online. Klota är mer än en ”vanlig” byrå, tack vare den stora erfarenheten av e-handel är Klota en stor tillgång för oss som e-handlare.
Anders hjälper oss med både SEO och Google Ads och är ruskigt smidig att arbeta med. Enkelt, effektivt och jävligt bra för att prata ren svenska!
Att hamna högt i det organiska sökresultatet hos Google är A och O för oss på Advized. För oss är det viktigt att få en kompetent partner som kan analysera och hitta var vi kan trimma vår sajt. Anders är med sin erfarenhet och kunnande en viktig pusselbit i det arbetet!
Google Ads och Shopping för e-handel och webbutiker – Byrå och konsult med e-handel som specialitet.
Inom e-handel är varje annonskrona viktig. Google Ads erbjuder en mängd kraftfulla funktioner som – när de används strategiskt – kan maximera avkastningen på din annonsbudget. Men möjligheterna är många: olika kampanjtyper, budstrategier, målgrupper och dataanalys. Att navigera rätt bland dessa kräver både kunskap och tid. Här går vi igenom de viktigaste Google Ads-funktionerna och hur de kan användas för att driva mer försäljning för e-handlare. Vi visar även hur vi på KLOTA som specialiserad Google Ads-byrå för e-handel kan hjälpa dig att utnyttja varje funktion optimalt för att öka din försäljning på ett lönsamt sätt.
Olika kampanjtyper i Google Ads för e-handel
Google Ads har flera kampanjtyper som var och en passar olika mål och strategier. Som e-handlare kan du dra nytta av en kombination av dessa för att täcka hela kundresan – från att skapa medvetenhet om dina produkter till att driva det sista klicket mot köp. Här är de vanligaste kampanjtyperna och hur de skiljer sig åt:
Performance Max-kampanjer
Performance Max är Googles senaste kampanjtyp som använder sig av automation och maskininlärning för att maximera resultat över alla Googles kanaler. Med en enda Performance Max-kampanj kan dina annonser visas på Sök, YouTube, Display-nätverket, Gmail, Discover med mera. Detta är särskilt kraftfullt för e-handel då kampanjen automatiskt utnyttjar ditt produktflöde från Merchant Center för att skapa annonser (likt shopping-annonser) och hittar potentiella kunder var de än befinner sig online.
Strategisk fördel: Performance Max optimerar mot ditt angivna mål (t.ex. konverteringsvärde eller antal konverteringar) och justerar bud och placeringar i realtid. För en e-handlare med många produkter kan en Performance Max-kampanj ge bred räckvidd och hög konverteringsgrad utan att du behöver micromanage varje kanal. Vi på KLOTA kan som Google Ads-byrå hjälpa dig att ställa in rätt mål (t.ex. en viss ROAS) och förse kampanjen med högkvalitativa annonstillgångar (text, bild, video) för bästa resultat.
Standard Shopping-kampanjer
Standard Shopping-kampanjer är den klassiska kampanjtypen för e-handlares produktannonser. Dessa annonser visas främst i Google Sök och Google Shopping-fliken, med produktbild, pris och butiksnamn. Till skillnad från Performance Max ger Standard Shopping dig mer kontroll på produkt- och sökordsnivå – du kan till exempel exkludera specifika söktermer eller justera bud för enskilda produkter eller produktgrupper.
Strategisk fördel: Standard Shopping-kampanjer passar bra när du vill ha granularitet och insyn. Du kan segmentera produkter i olika kampanjer (t.ex. bästsäljare separat från övriga) och manuellt optimera dem. Som Google Ads-byrå kan vi hjälpa till med feed-optimering (mer om det nedan) och strukturera dina Shopping-kampanjer för att maximera lönsamheten, till exempel genom att gruppera produkter efter marginal eller konverteringshistorik och sätta bud därefter.
Sökannonsering (Search)
Sök-kampanjer är textannonser som visas vid Googles sökresultat när någon söker efter relevanta nyckelord. För e-handlare är sökannonser ovärderliga för att fånga upp köpbenägna kunder som aktivt letar efter dina produkter eller liknande varor. Du budar på nyckelord som är relevanta för ditt sortiment – allt från generella termer (“löparskor herr”) till specifika produktnamn eller SKU:er.
Strategisk fördel: Sökannonsering handlar om att matcha din annons med användarens intention. Genom att använda genomtänkta nyckelord, övertygande annonstexter och relevanta landningssidor kan du driva kvalificerad trafik som konverterar bra. En byrå kan göra grundlig nyckelordsresearch, skapa övertygande annonstexter och kontinuerligt optimera sökordsbud för att ge dig maximal avkastning. Dessutom kan vi använda negativa sökord (ord du inte vill synas på) för att undvika klick som inte leder till köp, vilket sparar pengar.
Display-kampanjer
Display-kampanjer innebär visuella bannerannonser som visas på webbplatser i Googles Display-nätverk (miljontals sajter och appar). För e-handel används displayannonser ofta för retargeting/remarketing, alltså att påminna tidigare besökare om de produkter de tittat på eller lagt i varukorgen men inte köpt. De kan också användas för att bygga varumärkeskännedom hos relevanta målgrupper genom snygga, inspirerande bildannonser.
Strategisk fördel: Display-annonsering har stor räckvidd och kan hålla ditt varumärke och produkter top-of-mind hos konsumenter. Särskilt dynamisk remarketing (där annonsen automatiskt visar precis de produkter en besökare kikade på) brukar ge hög avkastning för e-handlare genom att återengagera varma potentiella kunder. Som Google Ads-byrå kan vi hjälpa dig att sätta upp effektiva displaykampanjer, se till att de riktas mot rätt målgrupper (t.ex. tidigare sajtbesökare eller anpassade intressegrupper) och att annonstexterna och bilderna följer er grafiska profil samt lockar till klick.
Video-kampanjer
Video-kampanjer låter dig visa videobaserade annonser, främst på YouTube men även på andra videopartners i Googles nätverk. Videoannonser passar bra för e-handlare som vill visa upp sina produkter in action, berätta sin story eller utbilda kunden genom t.ex. produktguider eller unboxing-videor. Formatet kan vara allt från korta skippable ads före ett YouTube-klipp till längre produktpresentationer i flödet.
Strategisk fördel: Video engagerar och kan ge djupare förståelse för produkten jämfört med en statisk bild. Med rätt inriktning (t.ex. mot specifika YouTube-kanaler eller intressekategorier) kan videoannonser både driva trafik som konverterar och stärka ditt varumärke. En byrå kan hjälpa dig att producera eller välja ut lämpligt videomaterial, sätta upp kampanjer med korrekt målgruppsinriktning och koppla dem till återmarknadsföringslistor (t.ex. visa en produktdemo-video för användare som redan besökt produktsidan men inte köpt).
Discovery-kampanjer
Discovery-kampanjer är ett relativt nytt format där dina annonser kan dyka upp i flöden som Google Discover (på mobilen), YouTube’s startsida och Gmail-fliken ”Kampanjer”. Dessa annonser är utformade för att vara visuellt tilltalande och integreras smidigt i användarens upptäcktsflöde. För e-handlare kan Discovery-annonser fungera utmärkt för att inspirera nya kunder med livsstilsbilder av produkterna eller lyfta fram specialerbjudanden till målgrupper som Googles algoritmer identifierat som intresserade.
Strategisk fördel: Discovery-kampanjer når användare som kanske inte aktivt söker just nu, men som är öppna för ny inspiration. Detta kan expandera din räckvidd ytterligare och driva in nya kunder tidigt i köpcykeln. Vi på KLOTA kan som Google Ads-byrå hjälpa till att skapa snygga Discovery-annonser, välja ut rätt målgrupper (baserat på intressen och beteenden) och se till att budskapet väcker intresse utan att kännas påträngande.
Kort sagt: Genom att kombinera olika kampanjtyper kan en e-handlare täcka hela marknadsföringstratten – från bred räckvidd och upptäckt (Display, Video, Discovery) till hög köpredo trafik (Sök, Shopping) – och en Performance Max-kampanj kan knyta ihop säcken genom att optimera över samtliga kanaler automatiskt. Som Google Ads-byrå med e-handelsfokus vet vi hur man fördelar budget och insats mellan dessa kampanjtyper för att nå bästa möjliga ROAS (Return on Ad Spend) och försäljningsvolym.
Automatiserade budstrategier – välj rätt för maximal avkastning
Budgivning i Google Ads har blivit allt mer automatiserad. Istället för att manuellt justera CPC (kostnad per klick) baserat på gissningar, kan Googles smarta budstrategier använda maskininlärning och din konverteringsdata för att optimera buden i realtid åt dig. Nyckeln är att välja en budstrategi som passar dina affärsmål och din data. Här är de viktigaste automatiserade budstrategierna och hur de kan användas inom e-handel:
Mål-ROAS (målavkastning på annonsutgift)
Mål-ROAS är en budstrategi som siktar på att ge dig en viss avkastning på annonsutgifterna. Du anger vilken ROAS (t.ex. 500% eller 5:1) du vill uppnå, och Google Ads justerar buden för att försöka nå det målet. För e-handlare är detta ofta en favoritstrategi – den låter dig fokusera på lönsamhet. Om du till exempel vet att du behöver få tillbaka minst 8 kr per investerad krona för att gå med vinst, kan du sätta Mål-ROAS till 800%.
När ska man använda? Mål-ROAS passar bäst när du har stabil konverteringsdata och relativt jämn intäkt per order. Du bör ha spårning av konverteringsvärde (försäljningsbelopp) på plats. En byrå kan hjälpa dig att räkna ut en rimlig ROAS-nivå baserat på din vinstmarginal och sedan finjustera den allt eftersom data trillar in. Notera att om målet sätts för högt kan det begränsa trafiken (Google kanske inte hittar tillräckligt många klick som klarar målet), så det gäller att balansera aggressivitet med verkliga data. Här är erfarenhet viktigt – något vi som Google Ads-byrå bidrar med genom att analysera resultaten och justera din Mål-ROAS över tid för optimal lönsamhet.
Mål-CPA (målkostnad per förvärv)
Mål-CPA fokuserar istället på kostnaden per konvertering. Du talar om för Google hur mycket du maximalt är villig att betala för en konvertering (t.ex. 100 kr per köp), och systemet försöker generera så många konverteringar som möjligt till den kostnaden eller lägre. Denna strategi är användbar om du har ett fast tak för vad varje order får kosta. Till exempel, om din genomsnittliga order ger 500 kr i bruttomarginal och du vill att annonskostnaden ska hålla sig runt 100 kr per order, då kan mål-CPA 100 kr vara lämpligt.
När ska man använda? Mål-CPA är bra när konverteringsvärdet är relativt likartat för varje kund eller när du fokuserar på volym av försäljningar snarare än värdet per försäljning. Inom e-handel varierar dock ordervärdena ofta, så många föredrar ROAS. Men mål-CPA kan fungera väl för t.ex. lead-generering (om du räknar en lead som en konvertering) eller för prenumerationstjänster där varje kund har ungefär samma livstidsvärde. En byrå kan hjälpa dig avgöra om mål-CPA är rätt för din kampanj och sätta en optimal nivå. Vi bevakar också att den uppnås – om inte kan vi vidta åtgärder (som att justera annonser, landningssidor eller byta strategi).
Maximera konverteringsvärde
Budstrategin Maximera konverteringsvärde går ut på att Google automatiskt försöker ge dig så högt totalt konverteringsvärde (intäkt) som möjligt inom din budget, utan ett specifikt ROAS-tak. Det innebär att algoritmen har friare tyglar att jaga intäkter – den kan till exempel bjuda högre på vissa auktioner om den förutspår att ett klick kan leda till ett stort köp. För e-handel kan detta vara effektivt om du vill öka din omsättning snabbt och har förtroende för att den ökade försäljningen är lönsam även om ROAS varierar.
När ska man använda? Maximera konverteringsvärde passar bra när ditt främsta mål är tillväxt och du har marginal att kunna reinvestera i fler sales även om ROAS fluktuerar. Det kan vara användbart vid reor, produktlanseringar eller om du vill ta marknadsandelar och är villig att acceptera något lägre lönsamhet per köp under en period. Vi som Google Ads-byrå kan hjälpa dig använda denna strategi på rätt sätt – till exempel kanske vi börjar med Maximera konverteringsvärde utan tak för att samla data och driva på försäljningen, och senare övergår till Mål-ROAS för att styra upp lönsamheten när tillräckligt med data finns. Vi övervakar också att budgeten används effektivt och justerar om vi ser att kostnaderna skenar utan önskat resultat.
Maximera klick
Maximera klick är den enklaste automatiserade strategin som helt enkelt försöker generera så många klick som möjligt för din angivna budget. Den tar inte hänsyn till konverteringar eller värde, bara volym av trafik. Inom e-handel används denna strategi mer sällan som slutgiltig metod, men den kan ha sin plats i specifika situationer – till exempel i början av en kampanj när man vill driva trafik för att samla data eller vid kampanjer där varumärkesexponering är viktig (t.ex. en nyöppning av butik eller ett brett produktkatalog-släpp).
När ska man använda? Maximera klick kan fungera om du har begränsad konverteringsdata (så att smart bidding har svårt att fungera) eller om målet är att få så många besökare som möjligt att fylla på dina retargeting-listor. Men för ren försäljningsfokus byts den ofta ut så fort du har tillräckligt med konverteringsdata för att använda en ROAS- eller CPA-styrd strategi. Vi som byrå vet när det är dags att byta – vi kan starta med Maximera klick för att snabbt få in statistik och sedan gradvis växla över till en mer resultatorienterad budgivning. Vi ser också till att klick du får faktiskt är relevanta genom löpande optimering av sökord och annonstexter, så att inte budget slösas på fel trafik.
Notera: Det finns fler budstrategier (t.ex. Maximera konverteringar utan värdesfokus, eller Manuell CPC för full kontroll), men de ovan är de mest relevanta för e-handlare fokuserade på avkastning. Vi på KLOTA kan som Google Ads-byrå analysera din situation – din historiska data, budget, och mål – för att välja rätt strategi eller kombination. Ofta krävs det löpande justeringar: om din kostnad per klick ökar eller om marknaden förändras (t.ex. konkurrenter höjer sina bud), kan vi snabbt reagera och fintrimma budstrategin så att din ROI fortsätter att vara hög.
Segmentering och målgruppsanpassning – nå rätt kunder
Att visa rätt annons för rätt person vid rätt tillfälle är avgörande för framgång inom digital annonsering. Google Ads erbjuder en rad verktyg för segmentering och målgruppsanpassning som kan höja relevansen och effektiviteten i dina kampanjer betydligt. För e-handlare innebär detta att du kan spendera mer av din budget på de personer som sannolikt kommer att köpa, och mindre på de som bara klickar runt utan köpintention. Här är några av de viktigaste målgruppsfunktionerna och hur man kan använda dem strategiskt:
Anpassade målgrupper (Custom Audiences)
Anpassade målgrupper låter dig skapa egna målgruppssegment baserat på insikter om dina potentiella kunder. Du kan till exempel bygga en målgrupp av användare som har sökt på vissa nyckelord nyligen, besökt specifika typer av webbplatser eller har särskilda intressen. För en e-handlare kan detta användas för att nå personer med köppotential som kanske ännu inte besökt din sajt. Exempel: en onlinebutik som säljer fotoutrustning kan skapa en anpassad målgrupp för “personer som nyligen sökt på kamerarecensioner eller besökt fotosajter”. Denna målgrupp kan man sedan rikta Display- eller YouTube-annonser till, med budskap om exempelvis ”Dags att uppgradera din kamera? Kolla in våra erbjudanden på senaste modellerna”.
Strategisk fördel: Anpassade målgrupper fungerar som en skarp pinpointing av relevanta användare bortom enbart dem som redan interagerat med ditt varumärke. Det låter dig kliva in tidigt i beslutsprocessen hos kunder genom att synas mot dem som visat tydliga tecken på intresse för det du säljer. En Google Ads-byrå kan hjälpa dig identifiera vilka sökbeteenden eller intressen som indikerar en hög sannolikhet för köp inom din kategori och bygga dessa custom audiences åt dig. Vi ser också till att annonsbudskapet för varje målgrupp anpassas – en användare som letat efter “bästa systemkameran 2024” kanske bemöts med en annan vinkel än någon som “vill börja fotografera som hobby”.
Liknande målgrupper (Lookalike Audiences)
Liknande målgrupper, i Google Ads ofta kallade “Similar Audiences” eller liknande segment, är ett sätt att hitta nya potentiella kunder som påminner om dina befintliga kunder eller besökare. Google tar en känd målgrupp du har – exempelvis en lista över dina sajtbesökare eller tidigare konverterade kunder – och använder sina enorma datamängder för att hitta andra användare med liknande beteenden och egenskaper. Resultatet blir en ny målgrupp med människor som sannolikt har intresse av dina produkter, trots att de aldrig interagerat med ditt företag tidigare.
Strategisk fördel: Liknande målgrupper är guld värda när du vill skala upp din annonsering och nå utanför din nuvarande kundbas, men ändå behålla god träffsäkerhet. Istället för att skjuta helt i mörkret efter nya kunder hjälper Googles algoritm dig att hitta “tvillingar” till dem som redan köper av dig. Vi som byrå ser till att använda dina bästa målgrupper som grund – exempelvis de som gjort köp de senaste 60 dagarna – för att skapa lookalikes. Vi övervakar också hur dessa nya publiker presterar och justerar annonser och bud för att optimera konverteringarna. Ibland kan vi kombinera liknande målgrupper med andra filter (som geografi eller ålder) för att ytterligare öka relevansen baserat på din ideala kundprofil.
Kundmatchning (Customer Match)
Kundmatchning innebär att du använder din egen förstapartsdata, t.ex. en lista med e-postadresser till dina kunder eller nyhetsbrevsprenumeranter, för att nå dessa personer på Google-plattformar. När du laddar upp en kundlista till Google Ads (på ett säkert, krypterat sätt) kan Google identifiera vilka av dessa som är inloggade på Google och sedan låta dig visa annonser specifikt för dem. För en e-handlare öppnar detta spännande möjligheter: du kan annonsera nya produkter eller exklusiva erbjudanden direkt till dina lojala kunder via t.ex. YouTube- eller Gmail-annonser. Du kan också utesluta befintliga kunder från vissa kampanjer – om du t.ex. kör en kampanj för att skaffa nya kunder med en välkomstrabatt vill du kanske inte visa den för de som redan handlat.
Strategisk fördel: Customer Match ger en direktkoppling mellan din egen kundbas och Google Ads. Det möjliggör mycket personliga och träffsäkra kampanjer. Tillsammans med liknande målgrupper skapar det en helhetsstrategi: nå dina befintliga kunder med skräddarsydda budskap och hitta nya kunder som liknar dem. Som Google Ads-byrå kan vi hjälpa dig hantera kundlistor på ett effektivt sätt – till exempel segmentera listorna (nya kunder, återkommande storkunder, tappade kunder osv.) och sätta upp specifika kampanjer för varje segment.
Mer om målgrupper: Utöver ovanstående finns det fler sätt att segmentera, såsom remarketing-listor (t.ex. alla som besökt din sajt eller övergivit en kundvagn) och in-market-målgrupper (personer som just nu aktivt letar i din produktkategori). Vi som byrå med e-handelsfokus kommer att utnyttja en kombination av dessa. Till exempel kanske de skapar en kampanj som riktar sig mot en in-market-grupp för “möbler” och filtrerar att endast de som besökt din möbelbutik (remarketing) eller liknar dina köpare (lookalike) inkluderas – en flerstegsfiltrering för maximal relevans. Målet är alltid att öka annonsens relevans för mottagaren, eftersom högre relevans ger högre konverteringsfrekvens och bättre avkastning på din annonsbudget.
Feed-optimering – bränslet i Shopping-annonseringen
För e-handlare är produktfeeden (produktflödet) hjärtat i all Shopping-annonsering och även en viktig komponent i Performance Max-kampanjer. Produktfeeden är den fil (eller datakälla) du skickar till Google Merchant Center som innehåller all information om dina produkter: namn, beskrivning, pris, lagerstatus, bilder, GTIN/streckkoder, kategori med mera. Kvaliteten på denna data påverkar direkt hur väl Googles system förstår och matchar dina produkter mot relevanta sökningar – och därmed hur framgångsrik din annonsering blir. Feed-optimering handlar om att förbättra och finputsa dessa produktdata för att maximera synlighet och konverteringar.
Varför är feed-optimering viktigt?
Tänk dig att du säljer löparskor. Om produktens titel i feeden bara är “Adidas Ultraboost” missar du chansen att synas på många sökningar. En optimerad titel som istället lyder “Adidas Ultraboost 39 Löparsko Herr Svart” innehåller flera viktiga nyckelord som kunder kan söka på (varumärke, modell, typ av produkt, kön, färg). Google kan då lättare matcha din annons mot sökfraser som “svarta Adidas löparskor herr” eller “Adidas Ultraboost 39”. På samma sätt kan en informativ beskrivning och korrekta taggar/kategorier öka relevansen.
Exempel på optimeringspunkter i feeden:
- Produkttitlar med nyckelord: Inkludera de mest relevanta sökorden (som folk faktiskt använder) i dina produkttitlar. Lägg t.ex. till varumärke, modell, typ, färg, storlek om det är relevant.
- Informativa produktbeskrivningar: Beskrivningen bör innehålla viktig info och sökord som inte fick plats i titeln – material, användningsområde, unika selling points. Även om beskrivningen inte alltid syns utåt, använder Googles algoritm den för att förstå produkten.
- Korrekt kategorisering: Se till att varje produkt är mappad till rätt Google Product Category och har relevanta produkttyp-taggar. Detta hjälper Google att visa dina produkter för rätt publika.
- Högkvalitativa bilder: Bilden säljer produkten. Använd skarpa, proffsiga bilder med vit bakgrund (eller livsstilsbilder när tillåtet) som tydligt visar varan. Byt ut svaga bilder – det kan öka klickfrekvensen markant.
- Pris och lagerstatus uppdaterat: Inaktuella priser eller slut-i-lager-produkter som fortfarande finns i feeden skadar inte bara användarupplevelsen utan kan också göra att Google nedprioriterar dina annonser eller avvisar produkter. Automatisera gärna uppdateringar så att feeden alltid är synkad med ditt lager.
- Användning av Custom Labels: För mer avancerad optimering kan du i feeden sätta egna etiketter (Custom Labels) på produkter, t.ex. “hög marginal”, “säsongsvara” eller “bästsäljare”. Detta gör att du i Google Ads kan dela upp produkter i kampanjer eller grupper och buda olika baserat på affärsprioritet. En byrå hjälper ibland till att planera och lägga till sådana etiketter i feeden för att möjliggöra en mer strategisk annonseringsstruktur.
Hur vi som byrå kan hjälpa: Feed-optimering kan vara tekniskt och tidskrävande. Vi som Google Ads-byrå kan genomföra en feed-audit – det vill säga granska din produktdata och hitta förbättringsområden. Vi kan använda specialverktyg för feed-hantering som automatiserar processer (t.ex. att lägga till sökord i titlar i bulk, eller pausa produkter som tar slut i lager i realtid). Vi ser också till att du följer Googles riktlinjer för Merchant Center så att inga onödiga avslag sker. Resultatet av en optimerad feed är ofta högre impressions och fler klick på dina Shopping-annonser, samt mer relevant trafik som leder till ökad försäljning.
Förstapartsdata och konverteringsspårning – datadriven optimering
I en era där integritet blir allt viktigare och tredjepartscookies fasas ut, blir förstapartsdata ditt trumfkort. Förstapartsdata är information som du själv samlar in om dina kunder och besökare – exempelvis via Google Analytics, din webbshop och CRM-system. Denna data, kombinerad med korrekt konverteringsspårning i Google Ads, ger ovärderliga insikter och utgör bränslet för smarta optimeringar.
Förstapartsdata i praktiken
Förstapartsdata kan vara allt från listor på kunders e-postadresser (som vi berörde under Kundmatchning) till besökares beteende på sajten (vilka kategorier de tittat på, hur ofta de köper, genomsnittligt ordervärde, osv.). Genom att utnyttja denna data kan en e-handlare skapa målgrupper och budskap som är hyper-relevanta. Exempel: med Analytics-data kan du bygga en publik av “kunder som köpt löparskor senaste 6 månaderna” och sedan annonsera komplementprodukter (t.ex. löparkläder eller högre prisklass av skor) just till dem. Eller så identifierar du de som ofta lägger saker i varukorgen men inte slutför köp – de kan behöva en extra push, kanske fri frakt, vilket du då marknadsför specifikt mot den gruppen via Google Ads.
En annan aspekt är att förstapartsdata kan förbättra budgivningen: Google Ads har funktioner som Enhanced Conversions där din sajt kan skicka förstapartsdata (som e-post, telefonnummer, i hashad form) i samband med konverteringar för att bättre koppla annonsklick till faktiska köp över olika enheter. Detta ökar datakvaliteten som budalgoritmerna lär sig av. En byrå ser till att sådana avancerade inställningar är implementerade, så att du inte missar spårning av värdefulla konverteringar.
Konverteringsspårning för insikt och styrning
Konverteringsspårning är grunden för att mäta och förbättra resultat. För en e-handel handlar det oftast om att spåra köp: när de sker, för hur mycket, och kanske vilken typ av produkt som såldes. Utan korrekt spårning flyger du blint – du vet inte vilka kampanjer eller sökord som faktiskt driver intäkter. Med rätt spårning kan du däremot se exakt ROI för varje krona och justera därefter.
Några nyckelpunkter kring spårning:
- Implementera e-handels-spårning: Se till att varje köp (transaktion) registreras som en konvertering i Google Ads, antingen genom att importera från Google Analytics 4 eller genom Google Ads egna spårningskod. Spåra även konverteringsvärdet (dvs ordervärdet) för att kunna använda strategier som Mål-ROAS och Maximera konverteringsvärde effektivt.
- Spåra mikrokonverteringar: Förutom köp kan det vara värdefullt att spåra “mjukare” konverteringar som nyhetsbrevsregistreringar, kontoskapande eller klick på viktiga knappar. Dessa ger insikt i var i köpflödet användarna bryter och kan användas för retargeting (t.ex. annonsera mot de som registrerat konto men inte handlat än).
- Attributionsmodell: Bestäm hur du vill tillskriva värdet när en kund kanske klickat på flera annonser innan köp. Standard är “Sista klick”, men modeller som data-driven attribution ger ett mer nyanserat bild av vilka steg som bidrog. En byrå kan guida i val av attributionsmodell så att du får rättvis data för optimering.
- Loop tillbaka offline-data: Om försäljningen inte enbart sker online (kanske har du fysisk butik också eller telefonorder), kan man koppla tillbaka offline-konverteringar in i Google Ads. Det här är avancerat, men en byrå kan ställa in så att även ett köp i fysisk butik som började med ett klick på en annons räknas med, för att ge en helhetsbild av annonsers effekt.
Hur en byrå hjälper: Vi som erfaren Google Ads-byrå säkerställer att konverteringsspårningen är 100% rätt uppsatt. Det innebär teknisk kompetens att lägga in spårningsscript, testa dem och felsöka så att inga köp missas eller dubbelloggas. Vi kommer också att ständigt övervaka spårningsdatan – om plötsligt konverteringarna skulle dyka eller mätvärden ser konstiga ut, undersöker vi om något spårningsfel uppstått (t.ex. efter en sajtändring). Dessutom använder vi denna data proaktivt: genom att analysera rapporter ser vi vilka kampanjer eller produkter som ger bäst marginal, vilka kundsegment som är mest lönsamma och så vidare. Denna insikt omsätts till praktiska justeringar i kontot för att hela tiden förbättra resultatet. Kort sagt, förstapartsdata och spårning gör att du kan fatta datadrivna beslut – och en bra byrå är din partner som både förser dig med dessa insikter och agerar på dem för att öka din försäljning.
Kombinera Google Ads med organisk SEO – en vinnande helhetsstrategi
Google Ads ska inte ses som en isolerad kanal, särskilt inte för e-handlare. Nå de bästa resultaten genom att låta din betalda annonsering arbeta hand i hand med din organiska synlighet (SEO). När Ads och SEO samverkar kan ni dominera sökresultaten och guida kunden längs hela köpresan på ett sömlöst sätt. Här är några strategier för att kombinera Google Ads med organisk SEO:
- Dubbel exponering på viktiga sökord: Om din webbplats rankar högt organiskt för ett visst relevant sökord och du samtidigt har en annons som visas på det sökordet, ökar chansen markant att användaren klickar på ditt resultat (och inte på konkurrenternas). Det ger också ett intryck av trovärdighet och dominans inom ditt segment när man ser ditt varumärke på flera ställen. En byrå kan koordinera sökordsstrategin mellan SEO och SEM (Search Engine Marketing) så att du täcker kritiska sökord med båda, utan att intern konkurrens uppstår.
- Testa och lär av annonsdata: Google Ads ger snabb feedback – du ser vilka sökord som konverterar, vilken annonstext som får folk att klicka, och vilken landningssida som driver försäljning. Denna data är guld även för SEO. Om t.ex. en viss produktkategori får många konverteringar via annonser på sökord “billiga träningsskor”, kan det indikera att du bör skapa mer organiskt innehåll kring just billiga träningsskor (t.ex. en köpguide eller kategorioptimering) för att ranka bättre där. Vi kan dela dessa insikter med ditt SEO-team, eller om Vi också hanterar din SEO, integrera dessa lärdomar direkt i det organiska arbetet.
- Utnyttja innehåll och landningssidor optimalt: SEO-arbete leder ofta till innehåll som blogginlägg, guider och optimerade produktsidor som är rika på information – perfekt för att höja kvalitetsresultatet (Quality Score) för dina Google Ads. Ett högre kvalitetsresultat sänker klickkostnader och förbättrar annonspositionen. Genom att se till att annonskampanjerna länkar till relevanta, SEO-optimerade sidor får du mer ”bang for the buck”. En bra Google Ads-byrå med helhetstänk ser inte bara till annonsens text, utan också vart trafiken skickas. Vi kan ge rekommendationer om att t.ex. förbättra sidans laddtid, mobilvänlighet eller innehåll – allt vilket gynnar både SEO och annonsresultat.
- Retargeting av organisk trafik: All den trafik du mödosamt får in via organiska sökresultat kan du kapitalisera ytterligare på genom Google Ads retargeting. En person kanske hittar din butik via ett organiskt Google-resultat, kikar runt men köper inte just då. Genom att lägga denna besökare i en remarketing-lista (din förstapartsdata) kan du senare visa en anpassad annons för dem via Google Ads (kanske ett specialerbjudande eller liknande) för att försöka få dem tillbaka att slutföra köpet. På så sätt arbetar SEO och Ads i tandem – SEO drar in toppen av tratten-trafik, Ads hjälper till att driva hem avsluten.
Helhetsperspektivet: Vi på KLOTA är en specialiserad byrå för digital marknadsföring förstår värdet av att integrera kanaler. Istället för att SEO- och SEM-team jobbar i silos, kommer en bra partner att ha en gemensam strategi där båda drar nytta av varandra. För e-handlare betyder det färre förlorade möjligheter – du fångar upp kunder oavsett om de klickar på en annons eller ett organiskt resultat, och du använder all tillgänglig data för att kontinuerligt optimera båda kanalerna. Resultatet är en starkare online-närvaro och i slutänden mer försäljning till en lägre genomsnittlig kostnad per konvertering.
Slutsats: Expertis som ökar din försäljning
Att lyckas med Google Ads som e-handlare handlar om att kombinera många pusselbitar: rätt kampanjmix, smarta budstrategier, vassa målgruppsurval, teknisk feed-hantering, datadriven optimering och synergi med andra kanaler som SEO. Det kan kännas överväldigande att hantera allt detta på egen hand – men du behöver inte göra det ensam. Vi på KLOTA som Google Ads-byrå specialiserad på e-handel kan vara skillnaden mellan mediokra resultat och en blomstrande online-försäljning.
Vad vi som Google Ads-byrå kan göra för dig i praktiken:
- Spara tid och resurser genom att sköta den dagliga annonsoptimeringen, så att du kan fokusera på produkt, lager och kundservice.
- Tillföra expertkunskap och de senaste best practice-råden; byrån har sannolikt sett vad som fungerar för andra e-handlare och kan applicera dessa insikter på ditt konto.
- Vara proaktiv i att hitta möjligheter: nya kampanjtyper eller betafunktioner hos Google, nya söktrender att buda på, eller upptäcka om konkurrenter börjar röra sig i dina vatten.
- Maximal ROI – genom ständig finjustering av bud, budgetfördelning och annonsinnehåll ser de till att ingen krona slösas i onödan och att lönsamma kampanjer får skala upp medan mindre effektiva åtgärdas.
- Ge dig tydlig rapportering och insikt; en bra byrå förklarar siffrorna för dig på ett förståeligt sätt och knyter dem till dina faktiska affärsmål (t.ex. “Hur mycket tjänade vi på Google Ads denna månad jämfört med vad vi spenderade?”).
Sammantaget kan vi på KLOTA som Google Ads-byrå hjälpa e-handlare att navigera det komplexa landskapet av digital annonsering. Genom att utnyttja de viktigaste funktionerna i Google Ads – från kampanjtyper och budstrategier till målgruppsdata och feed-optimering – på ett strategiskt sätt, säkerställer vi att din annonsering inte bara ökar trafiken utan framför allt driver hållbar och lönsam tillväxt för din e-handel. Det är den typen av investering som lönar sig i längden, genom ökad försäljning och starkare konkurrenskraft online.