Anders på KLOTA har framförallt med sitt engagemang och kunnande inom e-handel hjälpt oss växa ännu mer. En engagerad helhetsleverantör som helt enkelt kan e-handel på sina fem fingrar och förstår helheten.

Björn Andersson, BGA Fotobutik

Anders gör ett fantastiskt jobb, är engagerad och tar sig tiden att sätta sig in i verksamheten. Med Anders breda yrkeserfarenhet gav han oss nyttiga input, något som gjorde att vi förändrade hela katalogstrukturen till det bättre.

Marcus Holgersson, Transportstyling.se

KLOTA hjälper oss till nya nivåer, på ett seriöst vis. Med kunskap och engagemang inom e-handel, SEO, Google Shopping och Facebook når vi nya kunder och vår försäljning ökar stadigt på ett sätt vi inte trodde var möjligt – TACK ANDERS

Nathalie, LaLiving.se

Engagemanget och det personliga bemötande är en bonus till det fantastiska arbete Anders på Klota har gjort för oss på Bags Online. Klota är mer än en ”vanlig” byrå, tack vare den stora erfarenheten av e-handel är Klota en stor tillgång för oss som e-handlare.

Daniel, Bags Online

Anders hjälper oss med både SEO och Google Ads och är ruskigt smidig att arbeta med. Enkelt, effektivt och jävligt bra för att prata ren svenska!

Mimi & Petter, GHOGH

Att hamna högt i det organiska sökresultatet hos Google är A och O för oss på Advized. För oss är det viktigt att få en kompetent partner som kan analysera och hitta var vi kan trimma vår sajt. Anders är med sin erfarenhet och kunnande en viktig pusselbit i det arbetet!

Kalle Bodestig, Advized

Sökmotoroptimering för webbutiker och e-handel

SEO, eller sökmotoptimering som det heter i Sverige, är en av hörnstenarna när det kommer till att driva relevant trafik till sin webbutik. Anledningen till att man skall jobba med sökmotoroptimering för sin e-handel är det görs en bra bit över 45 miljoner sökningar på svenska Google varje dag. Och några av dom sökningarna handlar garanterat om just de produkter som du säljer i sin webbutik.

Vi har helhetssynen på din e-handel

Sökmotoroptimering är utan tvekan en av de bästa kanalerna som finns för att driva relevanta och köpbenägna besökare till en webbutik. Vi arbetar ofta med fler kanaler samtidigt för att maximera försäljningen i en webbutik där sökmotoroptimering i nästan samtliga fall är en av de viktigaste kanalerna. På så sätt kan vi få ett tätare samarbete och en större kunskap om de kunder vi samarbetar med. Och det brukar sluta med ett bättre resultat för dig som kund.

Vad är skillnaden mellan organiska och betalda sökresultat?

När man annonserar via Google Adwords så betalar man för varje klick man får och man kan också betala sig till en viss position i sökresultatet. Sökmotoroptimering handlar om att påverka hur och vart man syns i det som kallas det organiska sökresultatet. Där betalar man inte för klicken utan där är det Google som bestämmer din position i förhållande till hur väl webbutiken förhåller sig till deras olika algoritmer.

På bilden nedan så ser man ett exempel på hur ett sökresultat kan se ut för en sökning.

sökresultat för sökmotoroptimering av e-handel

Det som är inom den röda ramen på bilden är det betalda sökresultatet med Google Shoppings resultat högst upp och sedan följt av tre till fyra stycken betalda textannonser.

Allt detta är annonsering där man betalar per klick och som görs genom Google Adwords. Shoppingannonserna kan även visas till höger om sökresultatet.

Sökresultaten som visas inom den gröna ramen är de organiska sökresultatet. Dessa klick betalar man inte för. Dessa organiska sökresultat uppnår man med hjälp av sökmotoroptimering.

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering handlar kortfattat om att göra sin webbutik så enkel och tydlig som möjligt för både besökare och Google. Att göra det enkelt och snabbt för besökaren och Google att komma åt alla sidor i webbutiken. Att vara tydlig med vad varje sida handlar om, vilken produkt det är, vilken kategori det handlar om och så vidare.

Även tekniken i webbutiken är viktig för att få en väl sökmotoroptimerad e-handel. Google använder säkerhetsaspekter såsom SSL-certifikat och väloptimerad kod när dom skall bestämma vilken position i sökresultatet en viss sida skall ha.

Inlänkar och internlänkar samt URL-struktur, hur menyer är uppbyggda och om webbutiken fungerar bra i mobiltelefoner är andra viktiga saker som Google tittar på. Totalt finns det hundratals olika faktorer som påverkar vilken sida som visas på vilken position i det organiska sökresultatet. Och dessa faktorer ändras och viktas om hela tiden.

Såhär skriver ChatGPT om sökmotoroptimering för webbutiker och e-handel:

Varför Sökmotoroptimering är En Viktig Del För Webbutiker

Sökmotoroptimering (SEO) är en kritisk komponent för alla webbutiker som strävar efter att nå en bredare publik och öka sin försäljning. SEO handlar om att förbättra en webbplats synlighet på sökmotorer som Google, Bing och Yahoo. När en webbplats rankas högre i sökmotorernas resultatlistor, ökar chansen att fler besökare klickar på länken och besöker sajten. För webbutiker är detta avgörande eftersom det direkt påverkar trafiken till webbplatsen och därmed möjligheten att generera intäkter.

Varför är SEO Viktigt för Webbutiker?

Ökad Synlighet och Trafik

SEO hjälper till att öka en webbutiks synlighet i sökmotorernas organiska (icke-betalda) resultat. Genom att optimera webbplatsen för relevanta sökord och fraser kan webbutiken nå potentiella kunder som aktivt söker efter de produkter eller tjänster som erbjuds. Detta leder till ökad trafik, vilket är en förutsättning för att öka konverteringar och försäljning.

Kostnadseffektiv Marknadsföring

Till skillnad från betald reklam, som kräver kontinuerliga investeringar, kan SEO ge långsiktiga resultat utan att kräva löpande kostnader. När en webbutik väl har uppnått bra placeringar i sökmotorerna, kan den fortsätta att dra nytta av ökad trafik utan ytterligare investeringar. Detta gör SEO till en mycket kostnadseffektiv marknadsföringsstrategi.

Förbättrad Användarupplevelse

En viktig del av SEO är att skapa en användarvänlig webbplats. Sökmotorer belönar webbplatser som erbjuder en positiv användarupplevelse, vilket innebär att de laddar snabbt, är lätta att navigera och är mobilvänliga. Genom att optimera dessa aspekter förbättras inte bara sökmotorrankningen utan också kundernas upplevelse, vilket kan leda till högre konverteringsgrader och återkommande besök.

Strategier för Att Förbättra SEO för Webbutiker

Sökmotorsoptimerad Innehållsstrategi

En av de mest effektiva SEO-strategierna är att skapa högkvalitativt, relevant och engagerande innehåll. Här är några nyckelelement att fokusera på:

Nyckelordsforskning

Nyckelordsforskning är grunden för en effektiv innehållsstrategi. Genom att identifiera de ord och fraser som potentiella kunder använder när de söker efter produkter kan webbutiker skapa innehåll som är anpassat för dessa sökningar. Verktyg som Google Keyword Planner, Ahrefs och SEMrush kan vara till stor hjälp för att hitta relevanta nyckelord.

Skapande av Unikt och Informativt Innehåll

Det räcker inte med att bara använda rätt nyckelord; innehållet måste också vara unikt och tillföra värde för besökarna. Produktbeskrivningar, blogginlägg, guider och kundrecensioner är exempel på innehåll som kan förbättra SEO. Genom att erbjuda detaljerad och användbar information kan webbutiker attrahera och behålla besökare.

On-Page SEO

On-page SEO handlar om att optimera enskilda sidor på webbplatsen för att ranka högre och få mer relevant trafik. Några viktiga aspekter inkluderar:

Titlar och Meta-beskrivningar

Titeltaggar och meta-beskrivningar är viktiga eftersom de är det första som användare ser i sökresultaten. De bör innehålla de viktigaste nyckelorden och vara lockande nog att uppmuntra klick.

URL-struktur

En klar och logisk URL-struktur gör det lättare för sökmotorer att indexera webbplatsen och för användare att förstå webbplatsens hierarki. Använd beskrivande ord i URL och undvik långa, komplicerade strängar.

Optimering av Bilder

Bilder kan bidra till en bättre användarupplevelse men måste optimeras för att inte sakta ner webbplatsen. Detta innebär att använda rätt format, komprimera bilder och inkludera beskrivande alt-texter som hjälper sökmotorerna att förstå vad bilderna föreställer.

Teknisk SEO

Teknisk SEO fokuserar på att förbättra webbplatsens infrastruktur så att sökmotorer lättare kan genomsöka och indexera den. Viktiga element inkluderar:

Webbplatsens Hastighet

En snabb webbplats är avgörande både för användarupplevelsen och för SEO. Sökmotorer, särskilt Google, prioriterar webbplatser som laddar snabbt. Detta kan uppnås genom att optimera bilder, använda cachelagring och minska antalet HTTP-förfrågningar.

Mobilvänlighet

Med den ökande användningen av mobila enheter är det kritiskt att webbutiken är mobilvänlig. Google använder mobilförst indexering, vilket innebär att mobilversionen av en webbplats används för att ranka den. Responsiv design, snabb laddningstid och enkel navigering på mobila enheter är viktiga faktorer.

Säkerhet (HTTPS)

Att ha en säker webbplats (HTTPS) är viktigt både för SEO och för kundernas förtroende. Google ger säkra webbplatser en liten rankingfördel, och kunder är mer benägna att handla på en webbplats som skyddar deras personliga information.

Länkbyggande

Länkbyggande handlar om att få andra webbplatser att länka till din webbutik. Dessa inkommande länkar fungerar som en kvalitetsindikator för sökmotorerna och kan förbättra webbplatsens auktoritet och ranking.

Skapa Högkvalitativt Innehåll

Att skapa innehåll som är värdefullt och informativt ökar chansen att andra webbplatser vill länka till det. Detta kan inkludera blogginlägg, guider, infografik och videor.

Outreach och Gästbloggning

Outreach innebär att aktivt kontakta andra webbplatser och bloggare för att be om länkar eller att erbjuda att skriva gästinlägg. Gästbloggning kan vara ett effektivt sätt att bygga länkar och samtidigt nå en bredare publik.

Användning av Sociala Medier

Att dela innehåll på sociala medier kan öka synligheten och generera länkar. Sociala medier signaler är en faktor som sökmotorer kan använda för att bedöma innehållets relevans och kvalitet.

Analysera och Justera

SEO är en pågående process, och det är viktigt att kontinuerligt övervaka och justera strategierna. Använd verktyg som Google Analytics och Google Search Console för att spåra webbplatsens prestanda och identifiera områden som behöver förbättras.

Analysera Trafik och Ranking

Genom att övervaka trafik och ranking kan du se vilka sidor som presterar bra och vilka som behöver optimeras. Detta hjälper till att fokusera ansträngningarna där de gör mest nytta.

Testa och Anpassa

SEO handlar också om att testa olika strategier och se vad som fungerar bäst. A/B-testning av titlar, meta-beskrivningar och innehåll kan ge insikter om vad som driver mest trafik och konverteringar.

Slutsats

Sökmotoroptimering är en nödvändighet för webbutiker som vill öka sin synlighet, locka fler besökare och öka försäljningen. Genom att investera i en solid SEO-strategi kan webbutiker dra nytta av ökad trafik och förbättrad användarupplevelse, vilket leder till långsiktiga framgångar. Nyckeln till effektiv SEO ligger i att förstå och implementera grundläggande principer som nyckelordsforskning, on-page och teknisk optimering, länkbyggande samt kontinuerlig analys och justering. Med rätt strategi och ansträngning kan SEO förvandla en webbutik från en dold pärla till en framträdande spelare på marknaden.

Och Googles egna AI, Gemini, skriver så här:

Sökmotoroptimering: En avgörande faktor för webbutikers framgång

I den digitala tidsåldern har sökmotorer som Google och Bing blivit den primära portalen för konsumenter att hitta information och produkter. För webbutiker innebär detta att synlighet i sökresultaten är avgörande för att nå potentiella kunder och driva försäljning. Att optimera sin webbutik för sökmotorer, även känt som SEO (Search Engine Optimization), är därför en oundviklig del av framgångsrik e-handel.

Varför SEO är viktigt för webbutiker:

  • Ökad organisk trafik: Genom effektiv SEO kan webbutiker locka fler besökare från sökmotorer utan att behöva betala för annonsering. Detta kan leda till betydande kostnadsbesparingar och en mer hållbar kundbas.
  • Förbättrad varumärkeskännedom: Hög synlighet i sökresultaten stärker varumärkeskännedomen och gör webbutiken mer igenkännbar för potentiella kunder.
  • Högre konverteringsgrad: En väl optimerad webbutik med relevant innehåll och användarvänlig design ger en bättre användarupplevelse, vilket kan leda till ökad konverteringsgrad och mer försäljning.
  • Konkurrensfördel: I den allt mer konkurrensutsatta e-handelsbranschen kan effektiv SEO ge webbutiker en betydande fördel gentemot konkurrenter som inte prioriterar sökmotoroptimering.

Hur man förbättrar organisk synlighet för webbutiker:

  • Sökordsanalys: Att identifiera relevanta sökord som potentiella kunder använder för att hitta produkter eller tjänster som liknar de du erbjuder är avgörande för att optimera din webbutik.
  • Innehållsoptimering: Skriv unikt, informativt och relevant innehåll på din webbplats som är rik på relevanta sökord. Se till att produktbeskrivningar, kategorisidor och blogginlägg är väloptimerade och tillgodoser användarnas sökintention.
  • Teknisk SEO: Se till att din webbplats har en robust teknisk struktur som är lätt för sökmotorer att crawla och indexera. Detta inkluderar optimering av laddningstid, mobilanpassning, användarvänlighet och strukturella data.
  • Länkar: Att få relevanta och auktoritära länkar till din webbplats från andra webbplatser signalerar till sökmotorer att din webbplats är värdefull och trovärdig. Detta kan förbättra din webbplats ranking och synlighet i sökresultaten.
  • Lokal SEO: Om du har en fysisk butik eller riktar dig till en lokal marknad är det viktigt att optimera din webbplats för lokal SEO. Detta inkluderar att skapa en Google My Business-profil, optimera din webbplats för lokala sökord och bygga relevanta lokala länkar.
  • Kontinuerlig analys och förbättring: SEO är en pågående process som kräver kontinuerlig analys och förbättring. Använd verktyg som Google Analytics och Google Search Console för att spåra din webbplats prestanda och identifiera områden som kan förbättras.

Sammanfattning:

Sökmotoroptimering är en essentiell del av framgångsrik e-handel. Genom att optimera din webbutik för sökmotorer kan du öka din organiska synlighet, locka fler relevanta besökare, förbättra konverteringsgraden och stärka ditt varumärke. Att investera i SEO kan ge webbutiker en betydande konkurrensfördel och leda till långsiktig tillväxt och lönsamhet.

Kom ihåg: SEO är en komplex process som kräver tid, ansträngning och expertis. Att samarbeta med en erfaren SEO-konsult kan vara en klok investering för webbutiker som vill maximera sin onlinepotential och nå sina affärsmål.