Google AdWords

Google AdWords

Okej, ni som följt mig innan kan inte ha missat min åsikt om Adwords. Jag har hela tiden sagt att jag inte förstår hur det kan fungera och det är naturligtvis baserat på hur det har gått när jag själv använt det. Men jag tror jag har kommit på hemligheten som alla andra redan visste om och det är väl med detta som med allt annat, man måste uppleva själv innan man kan uttala sig.

Jag driver i dag två webbutiker, dels Kakadu Traders där vi säljer kläder från Australien, dels Barahandtag.se där vi säljer kökshandtag och annat. Skillnaden på dessa butiker är hur stor som helst om man tittar ur ett annonseringsperspektiv, kläder är brett och det finns ett abnormt stort utbud även om fokus hos oss ligger på oljerockar och friluftskläder medans kökshandtag och köksknoppar är betydligt mindre brett och vi har ett djupt sortiment av produkter. Skillnaden här emellan är att när det gäller Kakadu Traders och t.ex. om jag skulle annonsera om ”fiskeväst” eller ”pälsmössa” på Adwords så finns det 10 000 olika produkter som den som söker har som preferens och vill hitta. Hade det däremot vart så att jag hade alla de 10 000 produkter som finns inom sökordet ”fiskeväst” så hade det nog lönat sig att annonsera på det sökordet.

Tittar man på handtagsbutiken där jag för tillfället köper cirka 60% av all trafik från Adwords så har vi en stor del av de produkter som de som söker faktiskt söker efter. Det är ett smalt men djupt sortiment vilket gör att de sökorden är betydligt mer lönsamt. Jag skulle kunna jämföra det med att annonsera för toner och bläckpatroner till skrivare till exempel. Där har de flesta butikerna toner till de allra flesta skrivarna vilket gör att kunden kommer att hitta det han söker efter och då ökar naturligtvis sannolikheten för att kunden också gör ett avslut högst avsevärt.

Så härmed ändrar jag min åsikt om Adwords till följande: Har du ett smalt men djupt sortiment där du vet med dig att det du annonserar om kommer att passa den största delen av de som söker, då skall du köra Adwords. Är det däremot så att du har ett brett sortiment som är grundare så tror jag att du kommer få svårt att få lönsamhet med hjälp av Adwords.