Björn Andersson på BGA ringde mig för några veckor sedan och berättade att han var sugen på att göra en tour hos ett antal e-handlare och frågade om jag ville haka på. Jag tror inte jag var så svårövertalad och vi satte oss ganska raskt för att sätta ihop en lista med e-handlare som vi var sugna på att besöka. Efter en snabb fråga till ett lass fick vi hop ett körschema som blev över tre dagar och som tog oss en bit över 100 mil på svenska vägar.

Anhalt 1: Ängelholm

räckesbutiken

Insiderbild från e-handelsfabriken Räckesbutiken.

Vi lämnade ett solgassande Göteborg tisdagen den 28/3 för att som första anhalt träffa Andreas Wedberg som driver Räckesbutiken. Dom har det jag trodde var ett lager i Ängelholm men det visade sig vara den första e-handelsfabriken jag sett, riktigt jäkla snyggt. Snygga kontorsytor i all ära men här fanns också en riktig produktionslina som kändes riktigt, riktigt genomtänkt och optimerad. Som på Volvo Torslandaverken men anpassat för räckestillverkning. Också oerhört intressant att se systemet som allting är byggt på och hur det är integrerat i hela flödet av tillverkning och orderhantering, riktigt snyggt!

Andreas var också vänlig att dela med sig av hur expansionerna gått, hur dom arbetar med kundnöjdhet (som dom är asgrymma på) och hur liten roll deras kassalösning har jämfört med oss som säljer andra, ”vanliga” produkter. Har man hos Räckesbutiken tagit sig till kassan så har man redan mätt massa saker och känner sig personligt intresserad och engagerad för att få till något riktigt snyggt så då blir avhoppen i kassan mer eller mindre noll och ingenting.

Anhalt 2: Jönköping

kilands mattor

Utsidan på den stora och fina butiken som Kilands Mattor har i Jönköping.

Runt lunch hoppade vi in i bilen igen för att bege oss mot Jönköping, en tur som borde ta typ två timmar enligt konstens alla regler. Där skulle vi träffa Martin Kiland på Kilands Mattor för att få se deras butik och lyssna lite på hur dom ser på världen och framtiden. Bilturen tog av någon anledning tre timmar istället, varken jag eller Björn har någon aning om varför det blev så men så var det. Björn var lite trött så han somnade en stund i bilen, #mjölkgerstarkaben tog tydligen ut sin rätt här.

Väl framme hos Martin fick vi se en väl sökmotoroptimerad fysisk butik med otroligt mycket mattor i alla färger och former. Kilands Mattor har under den senaste tiden fått sig en del förändringar och är en ruskigt snygg och välfungerande butik! Roligt att höra om framtidsplaner och se hur allting fungerar i kombinationen av fysisk butik och e-handel.

På kvällen hann vi också med ett snabbt besök till Björns egna butik i Jönköping där jag fick träffa en av de mest pigga säljarna jag träffat, Nils. Maken till energiknippe med idéer och han passade samtidigt på att visa hur jag fotograferade med min egen mobiltelefon. Riktigt roligt!

#mjölkgerstarkaben

Ni som haft hängt en kväll med Björn efter #emeet, NES eller något annat evenemang vet att han inte dricker öl, vin eller sprit som många av oss andra gör. En torr cider inleder kvällen och sedan blir det en enda lång rad av drinkar resten av kvällen. Baileys och mjölk är receptet för att man skall hålla Björn på riktigt gott humör och eftersom Björn är som han är så blev hashtagen som kommer förfölja honom för alltid alltså den gamla Arla-taglinen #mjölkgerstarkaben.

Anhalt 3: Trollhättan

Efter en god natts sömn i Jönköping studsade vi in i bilen för att rulla mot nästa stopp som var hos Marcus Holgersson som tillsammans med sin kollega bland annat driver webbutikerna Transportstyling.se och Lastbilsgrossisten.se. Marcus visade hur dom arbetar för att sprida informationen om försäljningen bland dom anställda, hur man kan bygga en helt egen barack för fikarum och fotostudio högt upp i luften. Men vi fick också se deras bilprojekt dom håller på och arbetar på, en BMW som i nuläget bara är ett skal men som skall bli något riktigt häftigt.

Vi fick också höra om att saker kan gå snett vid ett plattformsbyte men också att det många gånger går att rädda upp det hela och blev som avslutning bjudna på en riktigt god lunch i Trollhättan.

Anhalt 4: Tibro

Efter en stabil Boeuf Bourguignon i Trollhättan gav vi oss iväg till metropolen Tibro för att träffa Ricky Hagstedt och Jane Agerskov som driver webbutiken Billigamobilskydd.se. Dom har som så många andra, mig själv inkluderad, gjort en resa som startade hemma i garderoben och jag tycker det är så sjukt roligt att få höra sådana här berättelser.  Ricky körde Hemglassbilen och fick en ny mobiltelefon som han ville vara rädd om men hittade inga bra mobilskydd till sin nya ZTE. Nu driver dom familjeföretag med en omsättning i 10 miljonersklassen, helt magiskt.

När en bra stund passerat var det dags för oss att åka vidare till Mariestad. Där avslutade vi dagen med god mat och Björn fick även sjunga lovsången om att #mjölkgerstarkaben.

Anhalt 5: Stockholm

röda stjärnanNatten passerade snabbt och 08.30 var det dags att lämna Mariestad med sikte mot Stockholm City. Henrik Johnsson som är VD för Smozle som driver webbutikerna Röda Stjärnan och Bomberjacka.se tog emot oss med öppna armar när vi anlände huvfudstaden. Vi träffades i Röda Stjärnans Stockholmsbutik som är en riktig guldgruva för sådana som gillar militärmode, gamla militärprylar och olika sorters luftvapen.

Vi fick höra historien om två 14-åriga pojkar som reste mycket till Baltikum med sina föräldrar och där köpte med sig militärpryttlar i alla dess former från gamla Sovjet som sedan såldes på Tradera. I dag ett företag som omsätter 30 miljoner och har fyra butiker runt om i Sverige plus webbutikerna ovan. Sjukt intressant på så många sätt.

Även här stötte vi på hur det är att driva fysisk butik tillsammans med e-handel vilket Björn så klart också har en massa att dela med sig av. Ett riktigt bra utbyte av tankar, idéer och hur det kan gå när det går riktigt rätt men även om svårigheterna i att hitta rätt produkter i precis rätt ögonblick för att få en riktig hit.

Anhalt 6: Stockholm

the mobilestore

Sjukt snygg förpackning av mobilskal från The MobileStore.

Sista stoppet på resan var att hälsa på Rashid Waraich på The MobileStore. Även här blev det diskussioner om kundnöjdhet som även The MobileStore är grymt duktiga på, vi fick också höra om smarta produktutvecklingar och hur man kan arbeta med att ge kunderna en wow-upplevelse även i leveransen. Detta är ju något som diskuterats mycket och jag tycker Rashid har kommit långt här, speciellt med tanke på att det är en bransch med pressade marginaler och hög konkurrens från personer och företag som ibland inte har varken löner eller andra kostnader.

Naturligtvis kom också den senaste ändringen från Fyndiq på tal och det är riktigt intressant att höra någon med stor erfarenhet från att sälja via andra kanaler än sin egna webbutik.

Vi fick även ta del av utvecklingen med den nya plattformen och Rashid fick nästan in Björn på Magentospåret, det här skall bli mycket intressant att följa och det blir med största sannolikhet en återresa till Rashid när den nya plattformen är lanserad och har satt sig.

Sveriges baksida -> Sveriges framsida

Sent på kvällen lämnade jag huvfudstaden, regnet och kylan bakom mig för att ta tåget tillbaka till Göteborg igen. Sjukt trött, sjukt tacksam och sjukt inspirerad med nya tankar och idéer om vad man kan hitta på.

Tack till alla som offrade sin värdefulla tid på att möta oss och tack för sjukt bra sällskap Björn, må du sälja galet mycket posters de närmaste åren!