För några veckor sedan tyckte jag mig se en förändring i köpmönstret hos kunderna som handlade hos oss på Barahandtag. Inga stora, omvälvande iakttagelser men jag upplevde att avsluten ökade mitt på dagen och avtog något på kvällen jämfört med hur det var under hösten och våren och det var tillräckligt stor förändring för att jag skulle bli nyfiken. Jag har plockat ut konverteringsdata från januari till april för att mäta vintern/våren och tagit juni och fram till dags dato för att mäta sommaren, jag upplevde nämligen att sommar/semesterchocken kom till oss svenskar den 6 juni och efter det har det vart annorlunda, både konverteringsmässigt och trafikmässigt. Folk har helt enkelt tagit sommar.

Jag satte ihop dessa värden och såg då att det var precis som jag trodde, på sommaren så är folk mer aktiva på förmiddagen och där kan vi mäta upp till dubblerade konverteringssiffror från klockan 10 och fram till 13-14-tiden då  siffrorna sedan jämnar ut sig lite mer. Kikar man på kvällen så är vinterns kväll betydligt längre och med högre konvertering nästan rakt igenom med ett undantag, klockan 20 så är det något högre på sommaren men resterande så är alltså vintern bättre konverteringsmässigt.

Stora delar av Sverige har under mätningens genomförande (juni/halva juli) ännu inte gått på semester, även om den del har gjort det så gick den stora massan på semester förra veckan och denna veckan så frågan är varför köpmönstren ändrats och folk helt plötsligt började handla mer på arbetstid än på sin fritid som man gör på vintern? Är det att man som anställd är mindre effektiv på sommaren när det är soligt och varmt ut? Kanske, jag vet inte varför, men tar gärna emot teorier om vad detta kan bero på. Har du själv sett liknande förändringar på din webbutik?

Konvertering över dygnet