//Wikinggruppen & Klarna lanserar gemensam annonsplattform

Wikinggruppen & Klarna lanserar gemensam annonsplattform

För cirka två veckor sedan presenterade Wikinggruppen sin nya annonsplattform som är en del i det Mervärdespaket som företaget implementerat tillsammans med Klarna. Självklart måste jag testa plattformen och har gjort det under snart två veckor.

Breakit skrev om plattformen igår som kommer från Danads och är en annonsplattform för bannerannonsering och ehandel.se tog upp nyheten idag. Bannerannonsering i sig är inget nytt men det som jag tycker verkade smutt med denna plattformen är kopplingen till butiken i Wikinggruppens plattform.

I verktyget finns ett verktyg för att göra egna banners om man inte har färdiga banners. Har man färdiga banners är det enkelt att bara ladda upp dessa och det är alla vanliga och ovanliga standardstorlekar som stöds. Behöver man göra nya annonser finns det både färdiga mallar man kan utgå från eller så kan man starta från en tom mall.

När man sätter budgeten så är det en månadsbudget man sätter och inte en dagsbudget (vilket inte var supertydligt och lurade mig de första dagarna). Som tur var så hojtade en kille från Danads till och klargjorde att det var månadsbudget och inte dagsbudget man skulle sätta så det ordnade till sig för detta testet.

Man sätter också en mål-CPA som systemet skall arbeta mot att nå men som alltid betalar man för visningarna och inte på försäljningar.

Utöver att sätta en månadsbudget så väljer man också hur man vill fördela sin budget mellan remarketing och prospektering. Remarketing är ju annonsering mot de besökare man haft i webbutiken medan prospektering är annonsering till andra. När det gäller prospektering så kan man välja vilka intressen och inriktning man skall ha för annonserna så man får så hög relevans som möjligt.

Hur väl fungerar systemet?

Tio dagar är en kort period för att testa ett system som detta och jag är faktiskt förvånad över hur väl systemet presterat på denna korta tiden. Bannerannonsering är många gånger svårt att få lönsamt om man mäter direkt mot försäljning men här fungerar det och fort gick det.

Den dagsbudget jag använt för testet är en budget på $10 per dag och jag satte mål-CPA på samma. Och det målet har systemet klarat att hålla vilket jag tycker är riktigt bra.

insidan som räknas

Vart har annonserna visats?

Totalt har annonserna visats 20 926 gånger spritt på totalt 707 webbplatser där Expressen, Outlook.com och Dagens Industri har haft flest visningar.

den andra insidan som räknas

I testet så riktades intressegrupperna in mot inredning och liknande kategorier. Det finns massor med kategorier att välja mellan så man har inga problem att hitta rätt och på det sättet kunna rikta sina annonser mot den målgrupp man tror eller vet att man har.

Sammanfattning

Kör man Wikinggruppens plattform så känns det som en no-brainer, systemet har under dessa tio dagar som jag testat det presterat långt över min förväntan. Nå en rimlig CPA och jobba med CPA som mål när det gäller bannerannonsering är inte enkelt och här fungerar det på tio dagar.

By |2017-12-02T21:10:09+00:00mars 15th, 2017|E-handel|2 Comments

About the Author:

Brinner som en molotov för e-handel och det mesta runt omkring. Kör E-handelsbyrån KLOTA och driver webbutiker i Barahandtag och KunGreb där vi säljer miljoners med handtag till kök, badrum, skåp & lådor varje år.

2 Comments

 1. Rickard Lyxell 2018-01-18 vid 17:36 - Svara

  Hej Anders! Har också kollat lite på denna lösning vid lanseringstillfället, men tyckte att det hade för stora brister. Jag saknade frekvensinställningar samt möjlighet att jobba mot andra målgrupper, ex en remarketing-målgrupp.

  Fast den funktionaliteten kanske har kommit i en senare version.

  • AndersIvar 2018-01-18 vid 17:42 - Svara

   Hej Rickard,

   Japp, det saknas en del saker som säkert jag och du hade uppskattat. Men för målgruppen som framför allt är webbutiksägare själva utan djupare kunskap så tror jag det är ett verktyg som fungerar för många. =)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.