I slutet förra veckan upptäcktes en bugg som ser ut att påverka sökresultatet för e-handlare och andra som använder filmer på sina webbplatser. Jag upptäckte det genom att Barahandtag fullkomligt och helt utan anledning rasade i sökresultatet för några av de viktigaste sökorden vi arbetar med.

OBS. GOOGLE LÖSTE BUGGEN DEN 20/11 2016 SÅ PROBLEMET FINNS INTE KVAR.

Det som hände var att vi i slutet på förra veckan rasade på sökordet ”kökshandtag” från den självklara och välförtjänta förstaplatsen till en mindre hedrande fjärde plats. Men inte bara på detta sökord utan på mer eller mindre alla sökord som är kopplade till den sidan. I samband med detta upptäcktes att Google hade bestämt sig för att den aktuella sidan var en datumsatt sida med en datumsnippet (ungefär som en bloggpost) och att den var från den 12 november 2012. Detta i sin tur ledde till att Google inte tyckte att sidan var lika aktuell och intressant längre och dom valde därför att peta ner den ett antal platser i sökresultatet.

bugg-google-film

Efter mycket letade i forum fick jag fram att Google alltså förra veckan började bugga och plocka datum (2012-11-12) på de filmer som visas på en del webbsidor. Det är inte helt klarlagt hur utbrett det är men läser man i amerikanska forum så verkar det vara ett stort problem. För oss var det tveklöst ett stort problem att tappa positioner i den omfattningen och den organiska försäljningen sjönk med cirka 30% under dessa dagar.

Plockade bort filmen och fick tillbaka positionerna

I går när jag upptäckte vad det var som orsakade fallet av positionerna vilken alltså var en film från Youtube som låg inbäddad och plockade bort den samt indexerade om den aktuella sidan så kom alltså positionerna tillbaka på plats igen. Världsordningen återställd alltså.

riktig-google-film

Så, om du under den senaste veckan ser att du tappat positioner i sökresultatet och du vet att du använder äldre Youtubefilmer i din webbutik så ta bort dessa tillfälligt och se till att indexera om sidan genom Google Search Console. Google är medvetna om problemet och jobbar med det men har inte löst det ännu och vill du inte vänta på att dom löser det medan din försäljning går i backen om du är drabbad så ta bort filmen från din sida tillfälligt så skall du få tillbaka dina positioner igen.