Kommer 2017 att bli året då alla skaffar chatt i webbutiken? Det finns alldeles för många kunder att tappa där ute om man inte har chatt i sin webbutik och idag har de flesta inte råd att tappa kunder. Så ja, det tror jag definitivt.

En uppskattning just nu är att mindre än 10% av webbutikerna i vårt avlånga land använder sig av chatt idag. Sinnessjukt låg siffra och extremt många miljoner som hamnar i andras fickor än din på grund av att du inte har en chattfunktion i din webbutik. Jag har haft diskussionen med många och de flesta tycker sig inte att ha tid med det och tror att det kommer komma en massa random tomtar som vill diskutera dagens middag och om man tycker att livet är roligt i största allmänhet. Jag lovar, det händer inte.

Extremt konverterande kunder i chatten

chatt i webbutikCirka 1% av dom som ramlar in på chatten är störiga personer och detta inträffar av någon konstig anledning alltid på en fredag kväll eller lördagskväll. Resten är folk som vill handla och som inte fattar det jag eller du skrivit i produkttexten alternativt någon som vill se om det finns någon levande person bakom webbutiken eller om hela internet bara är en robot. På Tonerlagret när vi införde chatt där så var det extremt många som konverterade när dom använde chatten. Det handlade nästan alltid om att säkerställa att det var rätt tonerkassett eller patron och att den verkligen passade till hens skrivare. Nu är den branschen generellt rätt högt konverterande men besökare på en chatt har en betydligt högre konverteringsgrad än andra besökare.

Tittar man på andra branscher så är siffrorna lägre, att ha en konverteringsgrad på 20% är dock inget ovanligt alls när det gäller chattande kunder. I normala fall, utan chatt, har samma butiker en konverteringsgrad på mellan 2-3,5% så det är ju BARA runt 9-10 gånger så hög konvertering. Har du verkligen råd att skippa denna uppsida? Grattis i såfall!

DIN besökare vill ha hjälp!

klocka med frågeteckenMan kan såklart samla på sig massa undanflykter till varför man inte skall ha en chatt. ”Det är bara dom stora e-handlarna som har tiden!”, ”Jag har inte råd!”, ”Jag har inte tid!” och annat trams kan hoppa ur munnen i en diskussion om varför du som e-handlare absolut inte skall ha chatt.

Jämför med en fysisk butik, det kommer in en kund som har en fråga om vad måtten på dom där schyssta backspegelstärningarna du har är. Jag ser bilden framför mig, kunden frågar personalen i butiken om måtten, personen som får frågan tittar inte ens upp utan fortsätter att spela Pokemon Go som om ingenting hänt. Den butiken som hanterade kunder på det sättet ”i verkligheten” hade ju inte funnits kvar många veckor.

Och nu har du chansen, cirka 2-3% av dina kunder kommer vilja använda chatten för att ställa sin fråga, i de allra flesta fall precis innan de skall lägga produkten i varukorgen och gå till kassan eller när dom redan är i kassan. Vill du hjälpa den kunden?

DU är bara lat!

Sluta hitta på massa ursäkter till varför du inte skall än det ena, än det andra. Kör bara, en chatt kommer inte att sänka din effektivitet, den kommer bara att öka din försäljning. Visst, är du en ultrastor e-handel med miljoner besökare per månad så är det nog bra att planera och styra upp en funktion som kan hantera chatten. Men för oss andra vanliga dödliga, kör, bara kör! Det enda som kommer hända är att du får lite mindre telefonsamtal och lite mer snabblösta, enkla frågor på chatten där du också slipper diskutera väder och vind i 10 minuter innan ni kommer till kärnfrågan och att du därför kommer sälja mer.

Systemen finns, och dom är billiga (eller gratis)

Ja, du kan inte ens skylla på att du inte har råd längre. Idag finns det ett antal system som är lågt prissatta (kostnaden har du igen efter en eller två order) eller till och med gratis. Det är också busenkelt att installera så du kan inte heller skylla på att det är mekkigt att installera systemen. De flesta har dessutom en mobilapp så du kan inte heller skylla på att du inte alltid kan sitta fast vid datorn. Okej, dina ursäkter är slut nu va?

Så gör det nu, bara gör det! I listan nedan finns ett antal system som inte kostar skjortan eller till och med är gratis. Sätt fart, klicka, fixa och kör igång!