Mängden av e-handelspoddar i vårt avlånga land har de senaste åren gått från noll till att idag i allafall vara tre stycken. De flesta kanske tror att Anton Johansson (@agaton) var först ut men det var faktiskt ehandel.se som var först ut i 2012 med ett antal avsnitt. Men i det jag kallar ”modern tid” så är det Anton som var först ut med sin podcast Ehandelspodden och den är riktigt, riktigt bra!

Nu har dock ehandel.se bestämt sig för att föra igång igen och det första avsnittet släpptes får två veckor sedan och finns att hitta här.

För några månader sedan körde Urban Lindstedt tillsammans med Christer Pettersson och Carin Blom igång podcasten E-handelstrender som idag har kommit till avsnitt sju.

Riktigt bra podcasts allihop med riktigt bra innehåll och intressanta diskussioner med och mellan intressanta människor som gör sig riktigt bra i en podcast om e-handel. Full pott!

podcast om e-handelDen senaste veckan har jag vart en något sämre människa än jag brukar vara, jag har drabbats av en #mancold som tydligen kan smitta kvinnor och barn också. Hela familjen har vart sjuk i ett par veckor nu. Helt kass. Men det har gett mig möjligheten att luska runt lite djupare i världen av e-handelspoddar som finns därute, inte för att det brukar vara något hinder när jag är frisk men, men…

I sammanhanget svenska podcast för e-handlare så bör man också nämna Sökpodden som görs av Pineberry och som är något de flesta e-handlare också BORDE lyssna på. Sökmotoroptimering och sökannonsering är några av de viktigaste delarna som finns när det gäller effektiv marknadsföring för e-handlare. Alltid mycket bra lyssning även där!

För dig som, precis som jag, älskar formatet Podcast eftersom man kan sitta och jobba och ha en podcast snurrandes i headsetet samtidigt så finns det även en del engelska podcast med inriktning mot e-handel. Eller om du bara är sjukligt intresserad av e-handel.

Jag har under åren lyssnat på ett antal engelska podcast med fokus på e-handel och dessa listar jag nedan. Har du tips på andra podcast med samma inriktning som jag har missat så tipsa gärna i kommentarsfältet.

Engelska podcasts om e-handel

Build My Online Store

I denna podcast så snattrar två grabbar om sina e-handelsresor, projekt dom gör och bjuder på massa tips och tankefnurror som är rätt roliga emellanåt. Finns massor med avsnitt och denna podcast är nog min personliga favorit när det kommer till engelska podcasts om e-handel.

ecommercePULSE

I denna podcast diskuterar Leighton, som är mannen bakom podcasten, med olika personer och djupdyker i ett ämne per avsnitt. Många avsnitt är riktigt intressanta även om det finns avsnitt som rent innehållsmässigt inte bidrar till vi som har Sverige som marknad men mestadels är det riktigt bra avsnitt med bra, konkreta tips.

eCommerceFuel

Här diskuteras också mycket konkreta saker men också sånt som ligger i själva företagandet, enterprenörskapet, som cashflow managment, företagskultur och liknande som är riktigt intressant att lyssna på.

Shopify Masters

Felix på Shopify hostar denna e-handelspodcast och det är såklart Shopify som står bakom den. Jag tycker dock att det är väldigt lite kopplingar till just Shopify som plattform i poddarna utan det mesta handlar om saker som vi alla kan använda i våra webbutiker. Såklart dyker det upp lite Shopifyspecifika saker ibland men ingenting som påverkar innehållet negativt tycker jag.

EcommerceInfluence

Detta är en riktigt bra podcast där samtal med riktigt grymma e-handelsmänniskor. Inriktning på massa olika saker, det finns över 100 avsnitt att lyssna på och avsnitten täcker in allt från branding, social media, SEO och olika framgångssagor vilket jag tycker är mycket inspirerande att lyssna på i de flesta fall.

The Jason & Scot show

Jason & Scot har jag inte lyssnat så mycket på, jag har klämt ett par-tre avsnitt. Känns lite som podcasten Build My Online Store men dom tar in fler andra personer att diskutera med jämför med Build My Online Store.

My wife quit her job

Denna podcast kom till i samband med att Steve och Jennifer skulle få barn och hon valde att sluta sitt arbete för att kunna lägga mer tid med deras barn. I samband med detta startade dom en webbutik och sedan dessa har det rullat på i bra fart. Det roligaste med denna podcasten är att han tar in mindre entreprenörer som lyckats online utan att ha något stort, multinationellt bolag bakom sig. Riktigt, riktigt bra podcast!

Sammanfattning

Det finns med andra ord stora möjligheter för dig som tycker om formatet podcast kombinerat med e-handel, både på svenska och engelska. De tre svenska e-handelspoddarna är väldigt olika i format tycker jag och det är riktigt bra, skillnaden gör att man inte tröttnar på någon av dom även om man klämmer 5-6 avsnitt på raken. Vill man vara lite busig går det ju såklart alldeles utmärkt att blanda avsnitten också.

För de podcast om e-handel som är på engelska i listan ovan har jag lyssnat mest på Build My Online Store men tycker också EcommerceInfluence är riktigt bra. Vilken av de engelska poddarna jag lyssnar på beror helt enkelt på vilket humör jag är på och vad jag gör. Sitter man och arbetar med något som kräver 100% fokus kan det vara gött med en lite ”lättare” podcast som inte kräver så mycket tankeverksamhet. Medan om man bara sitter och mjukfixar lite så kan man kanske lyssna på en mer intensiv och djuplodande podcast.

Ha världens bästa måndag! =)