gratisverktyg-för-din-webbutikDet pratas vitt och brett om alla verktyg man behöver i sin webbutik, det skall optimeras än det ena och än det andra. Och true story, det bör verkligen optimeras åt en jädrans massa håll och kanter men man skall inte glömma av att det finns en hel del gratisverktyg ute på internetet som man nyttja för massa olika saker. Här tänkte jag presentera några av de verktyg som jag använt/använder och som är gratis, iallafall i en fungerande grundnivå.

Hotjar

Hotjar är ett verktyg som används för att följa en besökares väg inne i webbutiken. Detta kan man göra på flera sätt, dom har tjänster för heatmaps, spela in besökarens rörelser i butiken och kunna se vart i köpprocessen eller vart i formuläret en kund hoppar av. Dom har även tagit fram en tjänst för att göra undersökningar och ställa frågor till besökare där man kan snappa upp massa intressanta saker från kunderna genom att faktiskt fråga vad hen tycker om ditten och datten.

Länk till Hotjar

SumoMe

SumoMe är ett riktigt sammelsurium av funktione, de flesta inriktade mot att samla in e-postadresser till ditt nyhetsbrev och liknande. För detta har dom en API-koppling till flera stora nyhetsbrevsverktyg, bland annat mailchimp. Men dom har också verktyg för att man enkelt skall kunna dela bilderna som finns i en webbutik eller på en webbplats, eller dela innehåll på sociala medier.

Länk till SumoMe

Freshdesk

Är man flera som skall komma åt mejl i en kundtjänst-mejl eller om man har många ärenden som ramlar in hela tiden blir det lätt stökigt för den ena att veta vad den andre gör så att säga. Freshdesk är lösningen, funktionerna är samma som i det mer välkända Zendesk men upp till tre användare så är Freshdesk gratis. Ärendehantering, inkommande och utgående mejl och det finns bra app för Android och till och med till iPhone.

Länk till Freshdesk

tawk.to

Ni som följer mig vet att jag är en stor förespråkare för chatt i butiken. Väldigt smidigt och du kan fånga upp de besökarna som inte orkar ringa eller mejla för att fråga om någonting. Dessutom kan du i många fall spara tid på att svara på en enkelt fråga på chatten än att prata i telefon, du kan ge besökaren länkar så hen kan gå vidare dit du menar och så vidare. tawk.to är en gratischatt som har app till både Android och iPhone men som också har en webbtjänst så man kan jobba direkt på datorn om man vill det.

Länk till tawk.to

Yotpo

En sak som brukar vara en bra konverteringshöjare i webbutiker är att visa vad andra tycker om butiken i allmänhet och produkterna i synnerhet. Det finns flera kända system för detta där Trustpilot nog är den som är mest känd men på senare år har företag som Storebadge och Reco också gett sig in på denna marknaden. För dig som vill testa det här med kundrecensioner gratis så finns det ett verktyg som heter Yotpo som gör just detta, gratis. Det har en del andra funktioner man kan koppla på också om man blir betalande kund hos dom.

Länk till Yotpo

tinypng & tinyjpg

I de flesta butiker (hoppas jag) finns det en herrans massa bilder som visar vilka fantastiska produkter du har i din butik. Många gånger missar man dock att optimera bilderna för webben vilket gör att det tar onödigt lång tid för bilden att laddas när besökaren kommer in på din webbsida. Då finns ovanstående två gratisverktyg som trimmat bort onödigt trams i filen och komprimerar storleken på filen. Gratis upp till 20 bilder. Tänk också på att inte göra bildens storlek i pixlar större än nödvändigt.

Länk till tinypng och tinyjpg

Tänk nu på att inte bara slänga in alla verktyg hur som helst i butiken så laddningstider skjuter i höjden, butiken går ner eller himlen ramlar ner rakt i huvudet på oss alla. Sen skall vi inte glömma det bästa gratisverktyget av dom alla, Google Analytics, men det verktyget känner dom flesta redan till.

Seså, ut och optimera era butiker nu, sälj mer, skapa mer nöjda kunder och tjäna mer pengar. Buss på!