Sedan en tid tillbaka så kan alla som kör en Adwordskampanj lägga till och anpassa realtidsinformation direkt i sina annonser. Ett exempel från vår egen mellandagsrea på Barahandtag hittar du till vänster, där körde vi en annons som anpassade hur lång tid det var kvar tills rean slutade. Vid sådana här tillfällen är detta en riktigt bra funktion men man kan göra i princip vad som helst med annonsen med de funktionerna som finns.

realtidsannonser i adwordsEftersom du kan ange att specifika sökord skall utlösa en viss händelse/ändring i annonstexten så innebär det att du kan skapa mer relevanta annonser för din e-handel. Säljer du exempelvis ”långärmade tröjor” av ett speciellt märke, till exempel ”peak performance” så kan du helt enkelt bygga annonsen på ett sätt så att när dessa specifika sökord får en träff så visas en hyperrelevant annons för den som söker.

Snacka om möjligheter till försäljning!

De punkter som Google själva tar upp som exempel i sin information om detta kan du se på denna länken som också innehåller information om hur man går tillväga för att skapa ett flöde för deras realtidsannonser. Spontant kan jag se ett antal riktigt bra möjligheter förutom de mest uppenbara som annonser för rean som vi själva kör och att anpassa annonserna.

  • Fysiska butiker kan visa hur länge till dom har öppet vid lokala sök
  • Butiker som har upprepade rabatter kan enkelt skapa anpassade annonser för detta
  • Webbutiker som har en sista-tid för att beställningar skall skickas samma dag

 

Det finns naturligtvis många, många fler användningsområden för denna fantastiska uppfinning, det här är riktigt, riktigt bra faktiskt. Bara att anpassa annonserna efter de sökord som använts ger en riktigt bra möjlighet till ökad CTR. Samma sak att snabbt och enkelt nå ut med en kampanj som den mellandagsrean vi kör är ju riktigt bra.

Hur gjorde vi – Ett enkelt exempel

adwords - exempel på anpassningI exemplet på annonsen vi visade ovan som är den enklaste formen av anpassning av annonser i Adwords så använde vi funktionen {=COUNTDOWN} som är precis vad det låter som, en nedräkningsfunktion. Som vi använder den i detta exempel så är det enkel lösning som räknar ner hur många dagar, timmar eller minuter det är kvar tills något händer. När den tiden är passerad så visar den inte längre någon information, men glöm inte bort att pausa eller ändra annonsen direkt när tiden har gått ut för annars kan det se lite knepigt ut och det blir ingen bra annons.

Vi bestämde att vi skulle ha en mellandagsrea och att den skulle hålla på till och med söndagen 2014-12-28 klockan 23.59. Genom att bygga funktionen på sista raden i annonsen enligt följande: ”Endast {=GLOBAL_COUNTDOWN(”2014/12/28 23:59:59″,”sv”,5)} kvar” utan de yttersta citationstecknen så får vi alltså en annons med automagisk nedräkningsfunktion i stil med ”Endast 13 timmar kvar”. Så enkelt är det att få till denna enkla lösning, skall man ha in massa olika variabler och funktioner så får man skapa ett datablad med detta och ladda upp, här hittar du Googles exempelfil för detta.

När du skapar dina egna annonser, missa inte tidskoden för funktionen så den går efter hebreisk tideräkning eller liknande för då kan det gå lite knepigt. Svenska (sv) verkar vara ett smart alternativ så länge det rör sig om annonser som visas i Sverige, men det går att anpassa tider och funktioner för annonsering i hela världen.

En inte allt för vågad gissning är att Adwords under 2015 kommer skapa någon slags smart koppling till Google Merchant även för dessa funktioner så man mer eller mindre automagiskt kan koppla in sina produkter i vanliga textannonser.