När jag analyserar webbutiker, vilket jag numera gör hela dagarna, så ser man massa spännande saker. Hela tiden faktiskt. Ibland blir det en liten Aha-upplevelse som jag ser på någon annans webbutik som jag inte tänkt på genom alla år med Barahandtag, lite som skomakarens barn känner jag titt som tätt. Men det är å andra sidan jäkligt gött att inte vara perfekt själv, bara leverera perfektion till andra. =)

Den senaste i raden av upptäckter jag gör på dagar och kvällar är hur lite vi utnyttjar våra startsidor, långt från alla men många av oss använder inte sina startsidor för att optimera för något sökord eller fras.

Startsidan är ju oftast den starkaste sidan vi har rent länkmässigt i webbutiken eftersom det (efter en massa jobb, svordomar och lång väntan) är dit de flesta länkar pekar. Dumt om vi inte använder den kraften till något vettigt tycker jag.

För de allra flesta e-handlarna så finns det en eller ett par sökord/fraser som är riktigt hårt konkurrensutsatta och om det lämpar sig i sin helhet så kan det vara en bra idé att arbeta med dessa sökord just på startsidan. Jag vet, i alla lägen funkar inte startsidan som en bra landningssida men om du får till en bra ranking på den så kanske det kan ge dig mer än en halvkass produktsida som ligger på sidan 8 i sökresultatet.

Ta tag i din startsida!

ta-tag-i-din-startsidaJa, sökmotoroptimering är en viktig del för de flesta (läs typ alla) e-handlare. Konkurrensen blir inte mindre och alla andra blir inte sämre än dig. Så sätt igång, har du inte redan optimerat din startsida för något så gör det, har du redan optimerat den, trimma optimeringen!

Hur ser din META-title ut? Innehåller den sökorden du vill arbeta med på startsidan och finns sökorden mer i början av din META-title? Behöver du mäta för att se hur din META-title ser ut i Googles sökresultat efter det att dom började mäta med pixlar istället för tecken så finns det ett verktyg här för detta. Använd hela längden för att få så mycket yta som möjligt i sökresultaten.

Hur jobbar du med titlarna, finns det EN riktigt bra H1 som innehåller sökorden? Inte någon konstig bild eller tom rad så du har två eller flera H1? Se till att den är säljande och informativ så besökaren känner att hen har kommit rätt när hen kommer in på sidan också. Hur står det till med H2, har vi några sådana på startsidan? Och då inte som designelement utan för det den faktiskt skall användas för, en underrubrik?

Textinnehåll, har du gott om den varan på startsidan? Eller har du bara massa bilder som sökmotorerna inte förstår? Om inte, se till att ha bra med riktigt högkvalitativt textinnehåll på startsidan, en text som är intressant och läsvärd och tillför besökaren något som är relevant ihop med det sökord eller de sökfraser du bestämt att startsidan skall arbeta med.

google-pagespeed-insightsOch de där stora bilderna du har på startsidan, är dom optimerade för webb eller väger dom typ 1MB styck? Optimera bilderna både i storlek och kvalitet, några verktyg för detta tipsade jag om i detta blogginlägget. Du behöver inte ha en bild i tryckkvalitet på din webbsida så ha inte det. Både Google och besökaren tycker det är jäkligt trist att behöva vänta för att ladda ner onödigt stora bilder. Kör din startsida i Google PageSpeed Insights (och de andra sidorna med) så får du svart på vitt vad Google tycker om din startsidas hastighet. OCH tips på vad du kan hitta på för att bli bättre!

En bra start – du har trimmat din startsida

Så, nu har du börjat iallafall, göttans! Det finns såklart mycket mer att jobba med men har du gjort ovanstående så har du iallafall kommit igång och tagit tag i den SEO-mässigt troligtvis starkaste sidan i hela din webbutik.